Opel Kadett Impuls I: 30 χρόνια πριν από το ηλεκτρικό Corsa!


Μπορεί στις μέρες μας η ηλεκτροκίνηση να δείχνει σαν μόδα που ήρθε για να μείνει, στην πράξη όμως όλο αυτό δεν είναι κάτι χθεσινό αλλά βασίζεται σε έρευνα και ανάπτυξη δεκαετιών.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 7/7/2020

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Kadett Impuls I, ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα που ανέσυρε από το χρονοντούλαπο η Opel, ώστε να μας θυμίσει που βρισκόταν η τεχνολογία 30 χρόνια πριν από την έλευση του Corsa-e. Το εν λόγω μοντέλο βασιζόταν προφανώς στο ομώνυμο Kadett, το best seller της φίρμας την εποχή εκείνη, στα σπλάχνα του όμως διέθετε ένα ηλεκτροκινητήρα, πρωτοποριακό για το 1990.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, το σκεπτικό πίσω από αυτό ήταν να εξετάσουν το κατά πόσο θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον οδηγό στις αστικές του μετακινήσεις, χωρίς ωστόσο να κάνουν υποχωρήσεις σε επίπεδο άνεσης και χώρων. Για την ανάπτυξη του Kadett Impuls I η Opel συνεργάστηκε με την πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας RWE και την κατασκευάστρια μπαταριών SAFT. Μαζί εξέλιξαν έναν ηλεκτροκινητήρα συνεχούς ρεύματος 100V, ο οποίος αντλούσε την ενέργειά του από ένα συσσωρευτή νικελίου-καδμίου, χωρητικότητας 14,3 kWh.

Η μέγιστη ισχύς του συστήματος ανερχόταν στα 16 kW (22 PS), που προφανώς δεν ήταν ικανοποιητική. Η διαδικασία του 0-100 km/h δεν είχε μετρηθεί, καθώς τα 100 χιλιόμετρα την ώρα αποτελούσαν την τελική ταχύτητα του οχήματος! Οι εξελικτές όμως του μοντέλου είχαν μετρήσει την επιτάχυνση 0-50, στα 10 δευτερόλεπτα! Χοντρικά, η ενέργεια των 310 κιλών συσσωρευτών επαρκούσε για κίνηση 80 χιλιομέτρων. Όσο για το χρόνο φόρτισης, άγγιζε τις 5 ώρες.

Σήμερα, το ηλεκτρικό Corsa έχει ελαφρύτερο συσσωρευτή, με χωρητικότητα 50 kWh, που του επιτρέπει αυτονομία αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Έχει επιτάχυνση 0-100 μόλις 8,1 sec. (ταχύτερη από όσο χρειαζόταν ο πρόγονός του να φτάσει στα 50 km/h) και σε πολλούς τομείς βάζει τα γυαλιά στα συμβατικά Corsa. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ενίοτε, όμως, είναι καλό είναι να κοιτάμε από πού ξεκίνησαν όλα.