Οριστικό: Εντός δακτυλίου ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου ΚΑΙ Euro 6 οχήματα που εκπέμπουν έως 120 gr CO2


Έναρξη στις 25 Οκτωβρίου με αυστηρότερους ελέγχους και μείωση κατά 50% στις άδειες δακτυλίου

  • 15/10/2021

Στον δακτύλιο θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα υβριδικά οχήματα και τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου και υγραερίου, που φέρουν εργοστασιακό εξοπλισμό. Πράσινο και για τα Euro 6 αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 120 γραμμάρια και μπορούν επίσης να κυκλοφορούν ελεύθερα.

BIG DEALS

Με το σύστημα Μονά-Ζυγά θα κυκλοφορούν όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, παράλληλα περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ΄εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο, το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων.

  • Ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που κυκλοφορούν στην Αττική ανέρχεται σε 2,3 εκατ. εκ των οποίων ηλεκτρικά, φυσικού αερίου και υβριδικά είναι τα 7.654. Παράλληλα εκτιμάται ότι με κινητήρες euro 6 (χαμηλών ρύπων) είναι κάτω από 300.000.
  • Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Μειωμένες και οι άδειες δακτυλίου που χορηγούνται από την Αστυνομία με πληροφορίες να αναφέρουν πώς θα κοπούν σε ένα ποσοστό 50%.

Τέλος, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους μόνιμους κατοίκους, γιατρούς και ΑΜΕΑ, που θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα σε άδεια δακτυλίου.