Οριστικό «τέλος» σε Fuel Pass 3 και επιδότηση στο diesel κίνησης (video)


Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί οποιαδήποτε μορφής επιδότηση στα καύσιμα, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  • 26/10/2022

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Fuel Pass 3 είναι «προ των πυλών». Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι, τουλάχιστον η επιδότηση στο diesel κίνησης, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και από τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε τέλος σε όλες τις προσδοκίες.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και ερωτώμενος αν θα υπάρξει Fuel Pass 3, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτος: «Όχι. Μα, δεν υπάρχει συζήτηση γι' αυτό το θέμα. Δεν έχει τεθεί καθόλου θέμα συζήτησης».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξει παρέμβαση στο diesel κίνησης, απάντησε: «Ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει πει ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Για το αν μελετάται από την κυβέρνηση κάποιου είδους παρέμβαση στην αντλία ή κάποιο στοχευμένο μέτρο, ξεκαθάρισε: «Σήμερα που μιλάμε, ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης και τα έχει πει ο πρωθυπουργός. Έχουμε αποδείξει την τελευταία 3ετία ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να βοηθήσουμε την κοινωνία όταν υπάρχει ανάγκη».

Όσο για το πώς μπορεί να προκύψει η οποιαδήποτε παρέμβαση, ανέφερε: «Η οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση θα εξαρτηθεί από την τιμή και την πορεία των τιμών στα καύσιμα, από το δημοσιονομικό χώρο και από τις προτεραιότητες που θα θέσει η Κυβέρνηση. Σήμερα που μιλάμε, ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν τα συζητάμε καθόλου. Σήμερα που μιλάμε, από τα μέτρα της Θεσσαλονίκης μόνο ένα έχει υλοποιηθεί, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, τίποτα άλλο δεν έχει υλοποιηθεί. Και ενώ δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα, συζητάμε για νέες παροχές».

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής τον ρώτησαν για το αν η παρούσα κατάσταση στο diesel κίνησης δικαιολογεί στοχευμένη παρέμβαση, από τη στιγμή που η τιμή του υπερβαίνει τα 2 ευρώ και είναι υψηλότερη της αμόλυβδης.  «Σε όλη την Ευρώπη (σ.σ. ισχύει αυτό). Επίσης, εσείς οι ίδιοι ρωτήσατε και είπατε ότι πέφτουν οι τιμές. Όταν λαμβάνεις μια απόφαση οικονομικής πολιτικής δεν ενεργείς μόνο με το σήμερα, έχεις και μια αίσθηση πώς εξελίσσεται η κατάσταση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ενίσχυσης: «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι δεν μπορούμε κάθε εβδομάδα να λέμε για νέες παρεμβάσεις. Μιλάμε για μια κατάσταση για την οποία έχουμε δώσει αποδεδειγμένα  -πλέον με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία- τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και μιλάμε για μια κατάσταση - για να έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας - που έχουμε έλλειμμα. Έχουμε δηλαδή δαπάνες περισσότερες από έσοδα. Και ουσιαστικά οι προτάσεις είναι 'αυξήστε το έλλειμμα'».

Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα των δηλώσεών του: