Ορίζεται συμβούλιο εργαζομένων στο γερμανικό εργοστάσιο της Tesla


Όπως ανακοινώθηκε, στις 28 Φεβρουαρίου θα γίνει η ψηφοφορία για να εκλεγεί το συμβούλιο εργαζομένων στο «Gigafactory» της Tesla στη Γερμανία. Όμως, υπάρχουν φόβοι για την πραγματική δυνατότητα αντιπροσώπευσης που θα έχει αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/1/2022

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του «IG Metall», του μεγαλύτερου και ισχυρότερου συνδικάτου εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, στα τέλη Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνουν εκλογές για να εκλεγεί το συμβούλιο εργαζομένων στο «Megafactory» που δημιούργησε η Tesla στη χώρα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του «IG Metall» φοβούνται ότι η σύνθεση των εκπροσώπων που θα προκύψει από τις εκλογές της 28ης Φεβρουαρίου δεν θα αντιστοιχεί σε ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό όργανο. Ο λόγος είναι ότι θα κληθούν να θέσουν υποψηφιότητα για συμβούλιο εργαζομένων στο εργοστάσιο αλλά και να ψηφίσουν λιγοστοί υπάλληλοι. 

Η Tesla έχει ανακοινώσει ότι θα προσλάβει συνολικά περίπου 12.000 εργαζόμενους όταν ολοκληρωθούν όλες οι εγκαταστάσεις του «Gigafactory». Ωστόσο, ως τώρα έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό της περίπου 2.000 άτομα, δηλαδή περίπου το ένα έκτο. Αυτό συμβαίνει επειδή αφενός δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου αλλά και επειδή η τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου τού Βρανδεμβούργου (στο οποίο βρίσκεται αυτό) δεν έχει δώσει την τελική άδεια λειτουργίας για την έναρξη των εργασιών. 

Όμως, ο αριθμός των εργαζομένων που καλούνται να ψηφίσουν για το συμβούλιο είναι μικρός. Επίσης, υπάρχει νόμος στη Γερμανία ο οποίος προβλέπει ότι για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για μια αντίστοιχη θέση πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον έξι μήνες σε μια εταιρεία.

Τα στελέχη του συνδικάτου «IG Metall» ανησυχούν πως η προκήρυξη εκλογών πριν από την πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού ατόμων θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός συμβουλίου το οποίο δεν θα αντιπροσωπεύει πραγματικά τους εργαζόμενους και θα ισχυροποιεί τις θέσεις της διοίκησης. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι έγκυρο, εφόσον αυτές γίνουν όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία της χώρας. 

Νέες εκλογές θα μπορούν να προκηρυχθούν μόνο μετά από δύο χρόνια εάν το εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%. Η κυρία Birgit Dietze, εκπρόσωπος του «IG Metall» στην περιοχή που δημιουργήθηκε το νέο εργοστάσιο της Tesla, δήλωσε σχετικά: «Αυτοί που έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής δεν αντιπροσωπεύουν το εργατικό δυναμικό όπως θα είναι όταν ξεκινήσει η κατασκευή αυτοκινήτων ή όταν φτάσει σε πλήρη παραγωγικότητα».