Oshkosh Defense eJLTV: Το πρώτο υβριδικό για τον στρατό των ΗΠΑ


Η διαδικασία εξηλεκτρισμού των αυτοκινήτων δεν αφορά μόνο στα επιβατικά και στα επαγγελματικά. Όπως φαίνεται, η τεχνολογία θα εφαρμοστεί και στα στρατιωτικά οχήματα και δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία του περιβάλλοντος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΛΓΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 26/1/2022

Η Oshkosh Defense είναι μια εταιρεία η οποία κατασκευάζει οχήματα και προμηθεύει τον αμερικανικό στρατό (και όχι μόνο) με αυτά, από το 1917 οπότε και ιδρύθηκε. Η γκάμα της αφορά σε αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών που χρειάζεται αυτός τόσο για γενική χρήση όσο και για πιο ειδικές αποστολές.

Η εταιρεία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη από την τάση του εξηλεκτρισμού των οχημάτων η οποία επικρατεί στην Αυτοκινητοβιομηχανία. Έτσι, παρουσίασε το eJLTV («e Joint Light Tactical Vehicle») το οποίο διαθέτει σύστημα υβριδικής διάταξης για την κίνησή του.

Ουσιαστικά εξέλιξε το JLTV, το οποίο κατασκεύαζε ήδη προσθέτοντας το σύστημα και κάνοντάς το κατά 20% πιο οικονομικό σε κατανάλωση καυσίμου, συγκριτικά, όπως ανακοινώνει η εταιρεία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το eJLTV διαθέτει μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 30 kWh χάρη στην οποία το όχημα μπορεί να κινείται για κάποια απόσταση και ως αμιγώς ηλεκτρικό, προσφέροντας αθόρυβη προσέγγιση προς τον εχθρό, αλλά και χωρίς να δίνει στόχο κατά τη διάρκεια παρακολούθησης αυτού.

Ο ηλεκτροκινητήρας που υπάρχει λειτουργεί και ως γεννήτρια και μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες όταν το eJLTV κινείται μόνο με τον πετρελαιοκινητήρα του. Επιπλέον, η ενέργεια από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση των οπλικών συστημάτων τού οχήματος, όταν χρειαστεί.

Όπως είναι λογικό, η Oshkosh Defense δεν ανακοινώνει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κ. John Bryant, ο Πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε ότι «πλέον έχουμε την τεχνογνωσία και τις τεχνικές δυνατότητες να κατασκευάσουμε ένα υψηλών δυνατοτήτων όχημα αυτής της τεχνολογίας. Το eJLTV προσφέρει στους πελάτες μας του στρατού έναν προσιτό τρόπο προς τον εξηλεκτρισμό των ελαφρών τακτικών οχημάτων τους χωρίς συμβιβασμούς στην δυνατότητα κίνησής τους εκτός δρόμου ή την ικανότητα προστασίας του πληρώματος, στοιχεία που είναι απαραίτητα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Με τη δημιουργία τού eJLTV, τα στελέχη της Oshkosh Defense αποσκοπούν στο να υπογράψουν συμβόλαιο με το αμερικανικό στρατό για τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων αυτού και την πώληση άλλων 15.468. Το πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για την ανανέωση των υπαρχόντων και την προμήθεια νέων κοστολογείται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,7 δισ. ευρώ).