Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας


 Για τα παιδιά που χάθηκαν και για τα παιδιά που δεν πρέπει να χαθούν στους δρόμους.

  • 6/5/2015

Οι δράσεις για την Παγκόσμια εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που φέτος είναι αφιερωμένη στα Παιδιά ξεκίνησαν!

Ένα μεγάλο φάσμα δράσεων  είναι σε εξέλιξη από τον Συντονισμό για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας Αφιερωμένη στα Παιδιά (4-10 Μαίου), στον οποίο, συμμετέχουν οι:  Σ.Ε.Σ.Ε.Ο.Α. Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εκπαιδευτών Οδηγών Αττικής, Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των Πεζών –“ΠΕΖΗ”, ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ,  ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, Μαμάδες στο Δρόμο, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Παιδικό Στέκι Τσαμαδού 15, Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», Φίλοι της Φύσης, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Στην Αθήνα μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι την Κυριακή 10 Μαίου (ολοήμερη λειτουργία) την έκθεση Αφίσας για την Οδική Ασφάλεια που οργανώνει ο SOS T.E. με την υποστήριξη των Δήμων Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου επάνω στην Γέφυρα του Σόλωνα στην Λ. Κηφισίας & Στ. Δέλτα, την έκθεση του GrDesign στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) μέχρι τις 20 Μαίου την έκθεση αφισών που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την Οδική Ασφάλεια  με τις ενότητες «Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ» και «ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ».

Να οργανώσετε μια επίσκεψη στο Μουσείο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά η στο Σιδηροδρομικό μουσείο της Αθήνας. Πολλαπλές δράσεις πραγματοποιούνται στη διάρκεια της εβδομάδας, σε σχολεία, πάρκα κυκλοφοριακής Αγωγής, το ΚΤΕΟ Χολαργού από το Συντονιστικό των Εκπαιδευτών Οδήγησης και τους υπόλοιπους φορείς, ενώ στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί μια χρήσιμη για παιδιά αλλά και για μεγάλους εφαρμογή για την αξιολόγηση γνώσεων σε σχέση με τους κανόνες κυκλοφορίας την οποία μπορείτε να δείτε:

Την Παρασκευή 8 Μαίου στις 18.00 στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου η Κίνηση για τα Δικαιώματα των Πεζών- ΠΕΖΗ διοργανώνει την δράση Πολιτισμού Πεζόδρομος. ΣΤΟΠ! Υπάρχουν και Παιδιά. ΣΤΟΠ!  Για να σταματήσει η καταπάτηση των  πεζοδρόμων από τους οδηγούς οχημάτων. Σέβομαι τους πεζούς και κυρίως ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! Στοπ!

Το Σάββατο 9 Μαίου απο 11.00 εως 15.00 γιορτή Παιδικής Οδικής Ασφάλειας στο Πεδίο του Αρεως, (εισοδος Αλεξανδρας & Μαυροματαίων) με την συμμετοχή όλων των φορέων.

Επίδειξη τοποθέτησης/έλεγχος λειτουργίας παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο απο τους εκπαιδευτές οδήγησης-  Ασφαλής οδήγηση ποδηλάτου–  Περπάτημα με και χωρίς γυαλιά προσομοίωσης μέθης– Κυκλοφοριακό παιγνίδι «η πόλη είμαστε εμείς». Περπάτημα -«Ξενάγηση» – εναλλακτικές προτάσεις για το Πεδίο του Άρεως.

Ωδική Ασφάλεια: Ζωντανή Μουσική «Παιχνιαδιάρικες και Ταξιδιάρικες Νότες» απο την ομάδα παιδιών του Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιών και πολλά άλλα.

Την Κυριακή 10 Μαίου η 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία:  Αυτή τη χρονιά συμμετέχοντας στις δράσεις της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας για τα Παιδιά και με κεντρικό σύνθημα: Βάλτε το Ποδήλατο σε όλα τα Σχολεία και Ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία. Αθήνα από Πεδίο του Αρεως στις 12.00 και σε πάνω απο 30 πόλεις.

Την Κυριακή 10 Μαίου: για όσους δεν θα ποδηλατήσουν, θεματικός περίπατος: Γυμνάσια και αθλητισμός στην Αρχαία Αθήνα ( ξενάγηση προσφορά κ. Α. Κοσκινά). Εκκίνηση 11.00 μπροστά στο Βυζαντινό Μουσείο – Λύκειο του Αριστοτέλη – Καλλιμάρμαρο Στάδιο –  γυμνάσιο του Κυνοσάργους στο Νέο Κόσμο, μια δράση από τις «Μαμάδες στο Δρόμο».

Ανοικτό  (και αναπάντητο μέχρι στιγμής)  παραμένει το κάλεσμα «Δήμαρχε περπατήστε μαζί μας», μια πρόσκληση  των «Μαμάδων στο Δρόμο» προς τους Δημάρχους για μια κοινή βόλτα στους δρόμους του Δήμου τους.

Ψάχνοντας στους δικτυακούς τόπους των κινήσεων που συμμετέχουν όλο και κάποια άλλη δράση που έχουμε ξεχάσει θα βρείτε, σε μέρα και σε τόπο που πιθανόν σας βολεύει καλύτερα να συμμετάσχετε. Ας αποτελέσουν αυτές οι δράσεις απόδειξη πως όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους. Προς όφελος των παιδιών και των αδύναμων του κυκλοφοριακού δικτύου.

Στη Ρόδο

Στη Ρόδο οι δράσεις απο την ΕΥΘΥΤΑ έχουν ξεκινήσει με ένα μπαράζ εκδηλώσεων σε σχολεία. Ακολουθεί πλήθος εκδηλώσεων  με κορύφωση την Κυριακή 10 Μαίου στις 11.00 στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Βέροια & την Αλεξάνδρεια

Το Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης Ημαθίας “Ο Φίλιππος” και ο Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” συνδιοργανώνουν στη Βέροια, τοΣάββατο 9 Μαϊου 2015 στις 5μμ, ημερίδα με θέμα “Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση όλων”. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Κεντρικής 3).

Επίσης, η Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας μαζί με τον  Πανελλαδικό Σύλλογο “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, το Σύλλογο «Πολιτισμός- Φύση- Αθλητισμός» και την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών συμμετέχουν στις δράσεις για την Παγκόσμια Εβδομάδα «Οδική Ασφάλεια και Παιδί» και διοργανώνουν  την 8η Ποδηλατοπορεία στην Αλεξάνδρεια.

Η ποδηλατοπορεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 11 π.μ.στην Αλεξάνδρεια με σημείο εκκίνησης το Πνευματικό Κέντρο. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την ανάδειξη των «αόρατων» διαβάσεωνπεζών και την ευαισθητοποίηση των οδηγών για τα δικαιώματα πεζών και ποδηλατών.