Παγκόσμιες πρωτιές του νέου Volvo XC90 στον τομέα της ασφάλειας (VIDEO)


Το Νέο XC90 διαθέτει στάνταρντ τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας στην αγορά.

  • 26/7/2014

Το Νέο Volvo XC90 – το οποίο θα αποκαλυφθεί στα τέλη Αυγούστου – θα διαθέτει τον πιο πλούσιο και τεχνολογικά εξελιγμένο βασικό εξοπλισμό ασφάλειας στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Οι νέες τεχνολογίες θα φέρουν τη Volvo ένα ακόμα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο όραμά της, μέχρι το 2020 να μη σκοτώνεται ή τραυματίζεται σοβαρά κάποιος σε ένα καινούργιο Volvo.

Ο βασικός εξοπλισμός ασφάλειας στο τετρακίνητο, επταθέσιο, πολυτελές SUV θα περιλαμβάνει δύο τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα. Αυτές οι καινοτομίες εντάσσονται σε μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα κάνουν το Νέο Volvo XC90 ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

«Το σημείο αφετηρίας μας στην ασφάλεια είναι το ίδιο σήμερα, όπως και πριν από 87 χρόνια: οι πραγματικές συνθήκες», λέει ο Δρ. Πήτερ Μέρτενς (Peter Mertens), Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Volvo Cars. «Μελετάμε τα δεδομένα, αναλύουμε τους αριθμούς, καινοτομούμε. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ».

Παγκόσμια πρωτιά No. 1: Προστασία σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο

Η εκτροπή ενός αυτοκινήτου από το δρόμο είναι ένας συνηθισμένος τύπος ατυχήματος με διαφορετικές αιτίες, όπως η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, η κόπωση ή οι κακές καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι μισοί θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται στην έξοδο του αυτοκινήτου από τον δρόμο, ενώ στη Σουηδία, τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται ένα μόνο αυτοκίνητο αποτελούν το ένα τρίτο όλων των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Η Volvo θεωρεί αυτά τα στατιστικά στοιχεία ανησυχητικά. Παρότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεσπισμένοι έλεγχοι ή δοκιμές αξιολόγησης που να εξετάζουν την ικανότητα ενός αυτοκινήτου να αντιμετωπίζει ατυχήματα εκτροπής από το δρόμο, η εταιρεία αποφάσισε να εξελίξει την τεχνολογία για την προστασία των επιβαινόντων σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Η αφοσίωση στην ασφάλεια δεν είναι θέμα κανονισμών, αστεριών ή βαθμολογίας», λέει η καθηγήτρια Λόττα Γιάκομπσον (Lotta Jakobsson), ειδική σε θέματα ασφάλειας στη Volvo Cars. «Είναι θέμα κατανόησης του τρόπου και των λόγων για τους οποίους συμβαίνουν τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί, και εξέλιξης της τεχνολογίας αποτροπής τους. Εμείς προηγούμαστε, η αγορά ακολουθεί».

Η Volvo Cars εξέλιξε το σύστημα Safe Positioning για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η δυνατότητα Safe Positioning σημαίνει ότι σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το Νέο Volvo XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται.

Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και τον σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

Το Νέο XC90 διαθέτει επίσης τεχνολογίες που βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει τέτοια ατυχήματα: το σύστημα Lane Keeping Aid εφαρμόζει αντίσταση στο τιμόνι όταν το αυτοκίνητο βγαίνει κατά λάθος από τη λωρίδα του, ενώ το σύστημα Driver Alert Control, το οποίο είναι επίσης στάνταρ, ανιχνεύει κόπωση ή χαλάρωση της προσοχής του οδηγού και τον ειδοποιεί. Περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία Rest Stop Guidance που καθοδηγεί τον οδηγό προς τον πλησιέστερο χώρο ανάπαυσης.

Παγκόσμια πρωτιά No. 2: Αυτόματο φρενάρισμα στις διασταυρώσεις

Το Νέο Volvo XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει εμπρός από όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το Νέο Volvo XC90 ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση ή να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

«Αυτές οι δύο παγκόσμιες πρωτοπορίες είναι επιπλέον παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες. Η στρατηγική αυτή μας φέρνει όλο και πιο κοντά στη φιλοδοξία μας, το 2020 να μη σκοτώνεται ούτε να τραυματίζεται κανείς σοβαρά σε ένα καινούργιο Volvo», λέει η καθηγήτρια Λόττα Γιάκομπσον.