Παίζονται παιχνίδια με τα ντίζελ στη Γερμανία


Η δήλωση που «παρερμηνεύτηκε» της υπουργού περιβάλλοντος της Γερμανίας.

  • 15/10/2015

Δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα η επιβολή υψηλότερων φόρων στα οχήματα ντίζελ, σύμφωνα με την υπουργό περιβάλλοντος της Γερμανίας, Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα έπρεπε να σκεφθεί το ενδεχόμενο να καταργήσει τις φορολοελαφρύνσεις στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και να προωθήσει τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Για μένα, οι υψηλότεροι φόροι στα οχήματα ντίζελ δεν είναι στην πολιτική ατζέντα» ανέφερε η Χέντρικς σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι η «δαιμονοποίηση της τεχνολογίας ντίζελ θα ήταν μια λανθασμένη αντίδραση στο σκάνδαλο με τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα της Volkswagen».

Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Γερμανίδα υπουργός είχε δηλώσει πως το Βερολίνο θα έπρεπε να εξετάσει την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τα οχήματα ντίζελ και να προσφέρει περισσότερα κίνητρα στους καταναλωτές για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Είναι μια ιδέα που θα έπρεπε να εξετάσουμε» είπε η Χέντρικς στο ZDF, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τους φόρους για οχήματα με σχετικά υψηλή κατανάλωση καυσίμου. Στη δήλωση που εξέδωσε αργότερα, ωστόσο, επεσήμανε: «Τα σχόλιά μου στο πρωινό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ZDF... οδήγησαν σε παρερμηνείες».

Η Χέντρικς είπε στο ZDF ότι στόχος του Βερολίνου παραμένει η κυκλοφορία ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους γερμανικούς δρόμους έως το 2020.

«Αλλά εάν θέλουμε να πλησιάσουμε αυτό το στόχο, πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι» τόνισε.