Πάνοπλη η Goodyear στο Rally Dakar


Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η Goodyear στο προσεχές Rally Dakar, αποτελώντας των επίσημο συνεργάτη δύο εκ των κορυφαίων ομάδων του θρυλικού αγώνα αντοχής.

  • 20/12/2019

Η Goodyear ανακοίνωσε ότι θα είναι ο επίσημος συνεργάτης ελαστικών σε δύο από τις κορυφαίες ομάδες στο επερχόμενο Rally Dakar. Το 2020, ο διάσημος αγώνας rally θα επιστρέψει στις ρίζες του, στην έρημο. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου στη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία. Μια νέα ήπειρος συμβολίζει νέες προκλήσεις, ειδικά στο χώρο των ελαστικών. Ο αγώνας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από αμμόλοφους, βραχώδη φαράγγια και βάλτους ή ξηρούς ποταμούς στα οποία θα δοκιμαστούν οι οδηγοί, τα οχήματα και τα ελαστικά στο μέγιστο βαθμό.

Ένας από τους κανόνες στο Rally Dakar είναι πως οι ομάδες πρέπει να ανταγωνίζονται με στάνταρ ελαστικά για φορτηγά. Η Goodyear έχει ήδη ένα ισχυρό αποδεδειγμένο ρεκόρ σε υπερμαραθώνιους αγώνες. Πολλές ομάδες θα συμμετέχουν στον αγώνα με τα ελαστικά της Goodyear. Τα προηγούμενα χρόνια, η PETRONAS De Rooy IVECO έχει ήδη κατακτήσει πολλές θέσεις στο βάθρο, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώτες θέσεις, με την Goodyear ως συνεργάτη διάθεσης και ανάπτυξης ελαστικών.

2019 -2020 Η Goodyear επίσημος προμηθευτής ελαστικών της KAMAZ-master.

Για τη σεζόν 2019-2020, η Goodyear είναι στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσει μια συνεργασία με μια από τις κορυφαίες αυτοκινητιστικές αγωνιστικές ομάδες, την KAMAZ- master. Με βάση την επιτυχημένη εμπειρία στα ελαστικά OFF ROAD ORD 375/90R22.5 της Goodyear, η ομάδα είδε τις δυνατότητες και την αξιοπιστία των ελαστικών και αποφάσισε να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για ολόκληρη τη σεζόν. Εκτός από το rally Dakar στη Σαουδική Αραβία, η Goodyear θα υποστηρίξει την ομάδα στο Silkway στη Κίνα.

«Η επιτυχία στις πιο δύσκολες συνθήκες του μηχανοκίνητου αθλητισμού  στον πλανήτη είναι εφικτή μόνο εφόσον όλα τα μέρη του φορτηγού είναι υψηλότατης ποιότητας και άψογης αποτελεσματικότητας» -αναφέρει ο Vladimir Chagin, Διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας KAMAZ-master. «Αυτό ισχύει και για τα ελαστικά: η ομάδα των τεχνικών στηρίζεται στην δυναμική και την αξιοπιστία των ελαστικών ORD της Goodyear, και είμαστε περήφανοι να ξεκινήσουμε επίσημη συνεργασία μεταξύ της ομάδας KAMAZ-master και της Goodyear – Είμαι σίγουρος ότι έρχονται πολλά νέα επιτεύγματα.», προσθέτει ο Ghagin.

Μακροχρόνια συνεργασία ανάπτυξης με την PETRONAS De Rooy IVECO

Η ομάδα έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με τη Goodyear.Με την πάροδο των ετών η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από νίκες, συμπεριλαμβανομένων της διπλής νίκης στο Ντακάρ, μια νίκη στο Africa Eco Race και πολλές ακόμα θέσεις στο βάθρο. Αυτό αποδεικνύει την απόδοση των ελαστικών σε ποικίλες ακραίες συνθήκες.

 «Η Goodyear εμπλέκεται στενά στο στάδιο πριν τη δοκιμαστική φάση και η βοήθεια που έχουμε από την ομάδα των μηχανικών μας που υποστηρίζει στη βελτιστοποίηση της ρύθμισης του εξοπλισμού του οχήματος, έτσι ώστε το φορτηγό και τα ελαστικά να λειτουργούν άψογα μαζί. Για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα καθορίζουμε τον τρόπο προσαρμογής της πίεσης των ελαστικών ώστε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση και να επεκτείνουμε τη ζωή του ελαστικού ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε», εξηγεί ο Henk Van Leuven, Team Manager της PETRONAS Do Rooy IVECO rally team.

Ελαστικά OFFROAD ORD της Goodyear

Τα ελαστικά OFFROAD ORD της Goodyear έχουν σχεδιαστεί για επιδόσεις εκτός δρόμου με εξαιρετική πρόσφυση και αυξημένη αντοχή σε ζημιές. Τα ελαστικά προσφέρουν προηγμένη ανθεκτικότητα σε ακραίες συνθήκες. 

Το σχέδιο του πέλματος με τα ογκώδη μπλοκ και τη βελτιστοποιημένη σύνθεση παρέχει:

  • Υψηλή αντοχή σε σκισίματα και μαδήματα
  • Ομοιόμορφη φθορά
  • Αυξημένη ανθεκτικότητα

Οι βαθιές και φαρδιές εγκοπές απλοποιούν τον αυτοκαθαρισμό του πέλματος και αυξάνουν την πρόσφυση σε μια ευρεία ποικιλία επιφανειών από λάσπη, βράχους, άμμο και ολισθηρές πλαγιές όπως στα ορυχεία και λατομεία.

«Rally όπως το Dakar αποτελούν το απόλυτο δοκιμαστικό πεδίο για να αποδείξουμε την απόδοση των standard off-road ελαστικών για τα φορτηγά σε ένα πολύ σκληροτράχηλο περιβάλλον. Τα δεδομένα απόδοσης των ελαστικών που συγκεντρώθηκαν από τη δοκιμή των προϊόντων σε πολύ δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε την αναπτυξιακή μας διαδικασία στο επόμενο στάδιο», αναφέρει ο Maciel Szymanski, Διευθυντής Marketing για τα ελαστικά της Goodyear Commercial στην Ευρώπη. «Με αυτό το τρόπο μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα και την πρόσφυση των ελαστικών OFFROAD ORD της Goodyear, εξέλιξη αρκετά σημαντική για τις ομάδες που θέλουν να μεγιστοποιήσουν το χρόνο λειτουργίας τους σε δύσκολες καθημερινές off-road δραστηριότητες», προσθέτει ο Szymanski.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις  για τα ελαστικά που λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες όπως στο Dakar, είναι η διαχείριση της θερμότητας. Η οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες σε βραχώδεις επιφάνειες και/ή σε ζεστούς αμμόλοφους κάνει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του ελαστικού να αυξάνεται ραγδαία. Η υψηλή θερμοκρασία στα ελαστικά, τα καθιστά πιο ευάλωτα σε παραμορφώσεις και ζημιές. Ο έλεγχος της θερμότητας στο ελαστικό μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ του τερματισμού του αγώνα στην κορυφή της κατάταξης ή να πρέπει να αλλαχτεί το ελαστικό και να καλυφθεί η διαφορά. Οι ομάδες μπορούν να διαχειριστούν τη θερμότητα σε μια ορισμένη έκταση μειώνοντας την ταχύτητα ή χαμηλώνοντας την πίεση των ελαστικών. Ένας ανθεκτικός σκελετός και το μείγμα πέλματος που είναι ικανό να αναπτύσσει χαμηλότερες θερμοκρασίες , σημαίνει ότι τα OFFROAD ORD της Goodyear μπορούν να κερδίσουν επιπλέον χρόνο και να βγουν μπροστά στο παιχνίδι.

Η Goodyear έχει μια πλούσια ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό στο FIA European Truck Racing Championship (ETRC), στο FIA World Endurance Championship (WEC) και το NASCAR. Εκτός από τις 14νίκες στο Le Mans 24h, τα ελαστικά της Goodyear χρησιμοποιήθηκαν για κερδίζουν το 368 Formula One Grand Prix- ένα ρεκόρ που παραμένει αήττητο. Για το επερχόμενο Dakar, η Goodyear βασίζεται στην προσθήκη ακόμα πιο εντυπωσιακών νικών με δύο κορυφαίες ομάδες και στηριζόμενη στην κληρονομιά, το πάθος, την καινοτομία και την τεχνολογία που συνθέτουν την ιστορία της Goodyear στον αγώνα.

Δ.Τ.