Παντελόνια με... αερόσακους σώζουν ζωές σε μοτοσικλετιστές (Video)


Στα μέτρα προστασίας που καλύπτουν τους μοτοσικλετιστές στην κακιά στιγμή έρχονται να προστεθούν και τα παντελόνια με ενσωματωμένους αερόσακους.

  • 24/1/2021

Όσα μέτρα και αν παρθούν για την προστασία των μοτοσικλετιστών, πάντα ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σε κάποιο ατύχημα είναι πολλαπλάσιος από έναν αντίστοιχο επιβάτη αυτοκινήτου. Και έτσι οτιδήποτε νέο έρχεται να προστατεύσει τους φίλους των δύο τροχών είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Εδώ έρχεται να προσθέσει την δική της ιδέα μία εταιρία που ονομάζεται Airbag Inside Sweden AB και αφορά ένα νέο είδος ρουχισμού που φέρνει ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας για τους μοτοσικλετιστές. Αν και εξωτερικά δείχνει σαν ένα απλό παντελόνι τζιν, είναι εφοδιασμένο με αερόσακους οι οποίοι ανοίγουν όταν ένας ειδικός μηχανισμός αντιληφθεί ότι ο αναβάτης έχει φύγει από την μοτοσικλέτα. 

Το παντελόνι συνδέεται με ένα κορδόνι με την μηχανή, οπότε όταν ο αναβάτης βρεθεί εκτός θέσης δίνει εντολή στο φιαλίδιο με συμπιεσμένο αέρα να φουσκώσει τους αερόσακους μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο ο τραυματισμός των ποδιών του μοτοσικλετιστή. Η ιδέα εφαρμόζεται για χρόνια τώρα στα μπουφάν, όμως είναι η πρώτη φορά που περνά και στα κάτω άκρα.

Μάλιστα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα παντελόνια αυτά, μετά από κάποια πτώση, αν δεν έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, μπορούν και πάλι να τεθούν σε λειτουργία με μικρό σχετικά κόστος. Το υλικό που κατασκευάζονται είναι το Aramid, που είναι πολύ ανθεκτικό και αρκετά ισχυρό για να αντέξει πολλές κακουχίες (εκτός των απευχόμενων πτώσεων).

Η εταιρία έχει ενισχυθεί από την ΕΕ με 150.000 ευρώ για να εξελίξει την ιδέα της και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φάση της έγκρισης από τους αρμόδιους οργανισμούς και ακολουθούν κάποιες δοκιμές crash-test για να επιβεβαιωθεί η απόδοσή τους και στην πράξη.