Πατέντα για αυτόνομο όχημα σήμανσης


Τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση, προφανώς, δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα των επιβατικών αυτοκινήτων. Εκφάνσεις τους θα βρίσκουν με τον καιρό εφαρμογές και σε άλλες χρήσεις.

  • 21/4/2020

Κοιτώντας απλά την πρώτη εικόνα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Σαν κάποιος να έβγαλε την καμπίνα ενός αυτοκινήτου για να τοποθετήσει μία μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας την πρώτη αυτοκινούμενη τηλεόραση. Και ο στόχος είναι ακριβώς αυτός. Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με θέματα ψυχαγωγίας αλλά ενημέρωσης και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ένα αυτόνομο όχημα οδικής σήμανσης, με την ονομασία Unmanned Roadside Signage Vehicle System. Μέχρι στιγμής η σήμανση για έργα -ειδικά στις εθνικές οδούς- αποτελείται είτε από σταθερές πινακίδες, είτε από κινητές, προσαρμοσμένες σε βανάκια. Ένα αυτόνομο όχημα σαν και αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο, από πολλές απόψεις. Πέρα από την ευκρίνεια, λόγω μεγέθους, έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να αλλάζει το είδος της ενημέρωσης. Αντίστοιχα, δεν απαιτεί προσωπικό για την κίνησή του, ενώ μπορεί να ακολουθεί και κάποιο συνεργείο, καθώς εργάζεται, διευκολύνοντας έτσι την πορεία των έργων και ενισχύοντας την ασφάλεια των εργατών.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι για το όχημα αυτό κατατέθηκε η σχετική πατέντα στο αντίστοιχο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα δεν ανήκουν σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία ή τεχνική εταιρία αλλά σε ιδιώτη. Έναν τύπο από την Αυστραλία που έκατσε και κατέγραψε κάθε λεπτομέρεια από τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται, κινείται και λειτουργεί το αυτόνομο όχημα σήμανσης, σε μία μελέτη 32 σελίδων. Εκεί μέσα καταγράφονται και εναλλακτικές χρήσεις του, όπως η βοήθεια σε κάποιο όχημα που έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Τώρα το πότε θα δούμε σε παραγωγή κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζουμε. Λογικά, όλο και κάποιος θα βρεθεί να αγοράσει τα δικαιώματα.