Πατέντα της Tesla φέρνει τις οθόνες αφής στο τιμόνι


H Tesla, κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με έναν νέο τύπο τιμονιού στα μοντέλα της το οποίο θα έχει ενσωματωμένες οθόνες αφής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΊΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 25/2/2020

Όπως έγινε γνωστό, η Tesla κατέθεσε πέρυσι τον Αύγουστο αίτηση για την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας νέου τιμονιού στα μοντέλα της. Σύμφωνα με την πατέντα, η οποία επικυρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, το τιμόνι θα έχει ενσωματωμένες στις τρεις ακτίνες του μικρές οθόνες αφής μέσω των οποίων ο οδηγός θα μπορεί να πραγματοποιεί τις επιμέρους λειτουργίες και ρυθμίσεις των συστημάτων του οχήματος. 

Το τιμόνι σχεδιάστηκε από τον κ. Felix Godard, πρώην σχεδιαστής της Porsche ο οποίος συνέβαλε στην σχεδίαση της Taycan. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο κείμενο της αίτησης ευρεσιτεχνίας που υπέβαλε η Tesla, στις δύο οριζόντιες ακτίνες του τιμονιού θα υπάρχουν οι οθόνες μέσω των οποίων ο οδηγός θα δύναται να πραγματοποιεί ρυθμίσεις στο σύστημα infotainment ή το ηχοσύστημα, να επιλέγει κατά περίπτωση την επιθυμητή ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου όταν είναι ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, να ενεργοποιεί τα φλας, να επιλέγει το προτιμητέο πρόγραμμα απόδοσης της ροπής. Επίσης, στην κάθετη ακτίνα του τιμονιού θα υπάρχει οθόνη αφής μέσω της οποίας θα μπορεί να επιλέγει την κατεύθυνση κίνησης του οχήματος, είτε προς τα εμπρός είτε όπισθεν.

Όπως αναφέρεται, το τιμόνι θα διαθέτει δυνατότητα δόνησης, για επιβεβαίωση εκτέλεσης της εκάστοτε εντολής, καθώς και αισθητήρα ο οποίος θα αντιλαμβάνεται την κίνηση των χεριών του οδηγού. Προς το παρόν, από την Tesla δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί το νέο τιμόνι σε κάποιο από τα αυτοκίνητά της.