Πέντε συν ένα συγκλονιστικά ατυχήματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 (Video)


Το ατύχημα του Romain Grosjean με το μονοθέσιο της Haas στο Grand Prix Formula 1 του Μπαχρέιν έδειξε ότι τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη όταν πρόκειται για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 30/11/2020

Η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα πάντα ενυπάρχει στους αγώνες αυτοκινήτου για όσους συμμετέχουν σε αυτούς. Το τρομακτικό συμβάν του Romain Grosjean και ο τρόπος που ευτυχώς ο Γάλλος πιλότος κατάφερε να διαφύγει από το φλεγόμενο μονοθέσιό του έφεραν στη μνήμη περιστατικά του παρελθόντος όπου οι οδηγοί και πληρώματα των μονοθεσίων ή των αυτοκινήτων, αντίστοιχα, βγήκαν από αυτά χωρίς πρόβλημα για τους ίδιους ή μόνο με μικροτραυματισμούς.

Alberto Ascari, 1955

Στους δρόμους του Μονακό έμελλε να σημειωθεί ίσως το πιο... περίεργο ατύχημα στην ιστορία της Formula 1. Βρισκόμαστε στο 1955 και στους τελευταίους γύρους ενός επεισοδιακού αγώνα στον οποίο προηγείται ο Alberto Ascari. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δείχνει να έχει σίγουρη τη νίκη, όταν μετά το τούνελ θα χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου του με αποτέλεσμα να βρεθεί στη θάλασσα. Οι διοργανωτές έχουν προβλέψει το ενδεχόμενο αυτό και οι δύτες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο Ιταλός θα καταφέρει να βγει ζωντανός από το τρομακτικό ατύχημα έχοντας υποστεί μόνο ένα κάταγμα στη μύτη.

Niki Lauda, 1976

O Αυστριακός πιλότος της Ferrari και ένας από τους διεκδικητές του τίτλου Niki Lauda θα χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου μόλις στον δεύτερο γύρο του GP του Nurburgring. To μονοθέσιο της Scuderia θα τυλιχθεί στις φλόγες μετά τη σύγκρουσή του σε ένα ανάχωμα με τον N. Lauda να παγιδεύεται σε αυτό παρά τις προσπάθειες των πιλώτων που έσπευσαν στο σημείο για να τον απεγκλωβίσουν. O N. Lauda θα υποστεί σοβαρά εγκαύματα ωστόσο θα επιστρέψει πριν το τέλος της αγωνιστικής σεζόν πίσω από το τιμόνι του μονοθεσίου της Ferrari για να διεκδικήσει έναν τίτλο ο οποίος τελικά πήγε στα χέρια του James Hunt.

Robert Kubica, 2007

Ο πολύπαθος Πολωνός οδηγός έχει έντονο ιστορικό ατυχημάτων τόσο στη Formula 1 όσο και στα ράλι. Το 2011, λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του στον αγώνα που έγινε στην Ανδόρρα όπου τραυματίστηκε σοβαρά και οι χειρουργοί κατάφεραν σώσουν το δεξί χέρι. Όμως, ο Kubica είχε ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα το 2007 κατά τη διάρκεια του Grand Prix Formula 1 του Καναδά. H Sauber-BMW που οδηγούσε απογειώθηκε έπειτα από επαφή με την Toyota του Jarno Trulli, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο προστατευτικό τοιχίο με ταχύτητα μεγαλύτερη από 300 km/h. O Kubica βγήκε από το μονοθέσιο με διάστρεμμα στον αστράγαλο και ελαφρά διάσειση. 

Mark Webber, 2010

Στην πίστα της Valencia, στο ισπανικό Grand Prix του 2010, ο Mark Webber είχε μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες του στη Formula 1. Το μονοθέσιό του χτύπησε στο πίσω μέρος τη Lotus του Heikki Kovalainen με αποτέλεσμα η Red Bull του Αυστραλού πιλότου να απογειωθεί, να προσγειωθεί ανάποδα και να καταλήξει στα προστατευτικά ελαστικά. Παρά το τρομακτικό θέαμα, ο Webber δεν έπαθε το παραμικρό.

Fernando Aloso, 2016

Βρισκόμαστε στον 17ο γύρο του GP της Αυστραλίας, όταν ο F. Alonso πλησιάζει με το μονοθέσιο της McLaren τον πιο αργό E. Gutierrez της Haas. Ο πολύπειρος Ισπανός θα επιχειρήσει να προσπεράσει από την εξωτερική ωστόσο δεν θα υπολογίσει σωστά με αποτέλεσμα ο μπροστά δεξί τροχός να προσκρούσει στον πίσω αριστερό τροχό του μονοθεσίου της Haas. Η McLaren του Fernando Alonso θα συγκρουστεί με το τειχίο και στη συνέχεια θα απογειωθεί για να καταλήξει στην έξοδο διαφυγής της στροφής. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Ισπανός θα βγει σώος αλλά εμφανώς σοκαρισμένος από το κατεστραμμένο μονοθέσιό του.

Marcus Ericsson, 2018

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου των ελεύθερων δοκιμών του GP Ιταλίας το 2018, ο M. Ericsson επιχειρεί να επιβραδύνει πριν την είσοδο της πρώτης στροφής, ωστόσο, θα χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου του με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει στις προστατευτικές μπαριέρες και στη συνέχεια να απογειωθεί. Ευτυχώς για όλους, ο M. Ericsson δεν τραυματίστηκε, ενώ όπως αποδείχθηκε το πρόβλημα προέκυψε από τη δυσλειτουργία του DRS.