Πεθαίνει το Toyota Land Cruiser;


Θα είναι αυτή η τελευταία γενιά ενός από τα πιο διάσημα 4x4 της παγκόσμιας αγοράς;

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: TOYOTA
  • 9/10/2020

Στο νέο πνεύμα της εποχής η Toyota θα τερματίσει την παραγωγή του εμβληματικού Land Cruiser κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες φήμες και με ένα μεγάλο dealer να επικαλείται ως πηγή το Motor Authority.

Η πηγή αναφέρει πως η κατάργηση του Land Cruiser αφορά στην αγορά των ΗΠΑ και θα γίνει μετά το μοντέλο του 2021, δηλ. το αργότερα μέσα στην επόμενη διετία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε λογικά η διάθεση του Land Cruiser θα τερματιστεί και στην πολύ πιο απαιτητική στο θέμα των ρύπων Ευρώπη (εκτός και αν υπάρξει κάποια νέα υβριδική έκδοση και διαψευστεί η όλη είδηση).

Ο βασικός λόγος θα είναι η μείωση της ζήτησης για τα μεγάλα κλασικά 4x4 αφού σε αυτή την κατηγορία το ενδιαφέρον μονοπωλείται πλέον από τα πιο premium SUV. Αυτό δεν σημαίνει πως το Land Cruiser δεν θα μπορεί να συνεχίσει με κάποιες άλλες προδιαγραφές να προσφέρεται π.χ. στην Αφρική ή σε συγκεκριμένες αγορές της Ασίας. Υπενθυμίζεται πως ο κλασικός αντίπαλος του Land Cruiser, το Pajero της Mitsubishi, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, η πηγή αναφέρει πως το ιαπωνικό μοντέλο θα μας αποχαιρετίσει με μία έκδοση Heritage Edition Land Cruiser που παρουσιάστηκε φέτος, αλλά θα αναβαθμιστεί και με τρίτη σειρά καθισμάτων. Προς το παρόν η Toyota δεν διαψεύδει την είδηση.

Η Toyota έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια Land Cruiser μέσα σε 68 χρόνια. Η ιαπωνική εταιρία είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 1955 να εξάγει το μοντέλο της με την σειρά 50. Το 2019 είχε πουλήσει στις ΗΠΑ μόλις 3.536(!) Land Cruiser και στο πρώτο τέταρτο του 2020 μόλις 807, σύμφωνα πάντα με το Motor Authority.

Διαβάστε ακόμα:

Κλασικά Land Rover με μηδενική εκπομπή ρύπων!