Pirelli Calendar 2018


Στο Μανχάταν η Pirelli παρουσίασε την 45η έκδοση του διάσημου ημερολογίου!

Με φωτογραφικό concept το διάσημο παραμύθι η “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, αλλά πρωταγωνιστές ένα cast έγχρωμων καλλιτεχνών. 

  • 16/11/2017

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Νίκος Μερτέκης

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της η Pirelli παρουσίασε την νέα version του Pirelli Calendar σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν από έξι χρόνια(2011).

Το διάσημο ημερολόγιο προσέλκυσε τα “φλας” των media που έσπευσαν από όλο τον κόσμο να αποθανατίσουν το event, αλλά και να παρευρεθούν στις συνεντεύξεις με τους “πρωταγωνιστές”, όπου βεβαίως, η μαύρη ντίβα Naomi Campbel ακόμη και στα 47η της ξέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως και τότε, το 1987, μόλις “16 Μαϊων” (γεννήθηκε 22/5/1970) πόζαρε για πρώτη φορά στο Pirelli Calendar.

Την υπογραφή του στο Pirelli Calendar 2018 έχει βάλει ο Βρετανός φωτογράφος Tim Walker ο οποίος και επέλεξε το Λονδίνο (η φωτογράφιση έγινε τον Μάιο), αλλά και ένα... χιλιοειπωμένο αριστούργημα της Βρετανικής λογοτεχνίας, ως concept!

Ο Walker μέσα από το φακό του επιχείρησε να ξαναζωντανέψει το αριστούργημα του Lewis Carol "Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων " βάζοντας το δικό του στίγμα έχοντας εμπνευστεί, κυρίως, από την εικονογράφηση που ο ίδιος ο Carroll είχε εμπιστευθεί στον John Tenniel ,για την πρώτη έκδοση του 1865. “Το παραμύθι της Αλίκης έχει ειπωθεί πολλές φορές”, δήλωσε ο Tim Walker, “Θέλησα να επιστρέψω στο σημείο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Lewis Carroll, ώστε να ξαναπώ την ιστορία από την αρχή. Σκοπός ήταν να βρω μία διαφορετική και αυθεντική προοπτική.»  Έτσι, ο Βρετανός φωτογράφος δημιουργεί τη δική του, μοναδική “Χώρα των Θαυμάτων” μέσα από 28 φωτογραφίες σε 20 διαφορετικά και εντυπωσιακά σκηνικά με πρωταγωνιστές έγχρωμους καλλιτέχνες.

Ο Walker επέλεξε 18 ήδη καθιερωμένα ή ανερχόμενα ονόματα από το χώρο της μουσικής, της υποκριτικής, του modelling και του ακτιβισμού. Ανάμεσά τους, το top model Adut Akech (Σουδάν/Αυστραλία), το μοντέλο και ακτιβίστρια φεμινίστρια Adwoa Aboah (Γκάνα/Βρετανία), το μοντέλο Alpha Dia (Σενεγάλη/Γερμανία), ο ηθοποιός Djimon Hounsou (Μπενίν/Αμερική), το μοντέλο Duckie Thot (Ν. Σουδάν/Αυστραλία), η ακτιβίστρια που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών  Jaha Dukureh (Γκάμπια), το μοντέλο King Owusu (Βρετανία), ο Αμερικανός ράπερ & τραγουδιστής Lil Yachty, η ηθοποιός Lupita Nyong’o (Κένυα/Μεξικό), το supermodel & ηθοποιός Naomi Campbell (Βρετανία), ο Αμερικανός ηθοποιός, τηλεπερσόνα και πασίγνωστη drag queen RuPaul , η Αμερικανίδα ηθοποιός Sasha Lane, ο Αμερικανός ράπερ, τραγουδιστής, στιχουργός, ηθοποιός, μουσικός παραγωγός και επιχειρηματίας Sean “Diddy” Combs, το μοντέλο Slick Woods (Αμερική), η Αφρικανή δικηγόρος και μοντέλο Thando Hopa, η Αμερικανίδα ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας και τηλεπαρουσιάστρια Whoopi Goldberg, το μοντέλο Wilson Oryema (Βρετανία) και η Βρετανίδα στυλίστρια, σχεδιάστρια και τραγουδίστρια Zoe Bedeaux.

Όλοι μαζί απαρτίζουν ένα cast μαύρων καλλιτεχνών, για δεύτερη φορά από το 1987 που ο Βρετανός φωτογράφος Terence Donovan φωτογράφισε πέντε μαύρες καλλονές μεταξύ των οποίων η τότε δεκαεξάχρονη  Naomi Campbell και το μοντέλο, συγγραφέας ακριβίστρια Waris Dirie για το Ημερολόγιο της Pirelli.

Συνεργάτες του Walker στη φετινή  έκδοση του ημερολογίου ήταν δύο ήδη καταξιωμένοι επαγγελματίες στο είδος τους: η Shona Heath, μία από τις κορυφαίες διευθύντριες δημιουργικού και σκηνογράφους της Βρετανίας και ο στυλίστας Edward Enninful (fashion icon) που εμπνεύστηκε τα φετινά περίτεχνα κοστούμια.

Η Shona Heath ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία των εντυπωσιακών σκηνικών που αποτέλεσαν τον καμβά για τη δημιουργική αφήγηση των Περιπετειών της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Στοιχεία του παραμυθιού που αποτελούν κομμάτι της συλλογικής φαντασίας μας ανατρέπονται: ο άσπρος λαγός γίνεται μαύρος λαγός, ενώ τα κόκκινα τριαντάφυλλα της  Βασίλισσας βάφονται μαύρα από τα Τραπουλόχαρτα. «Πάντα προσπαθούσα να βρω κάτι για να ανατρέψω το συμβολισμό της ιστορίας και την σημασία της, κάτι για να τη διαφοροποιήσω. Στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα, το οποίο απορρέει μέσα από την ιστορία» δήλωσε η Heath.