Pirelli: Ηγετική θέση στα premium ελαστικά!


Η τεχνογνωσία από την συμμετοχή σε περισσότερα από 250 πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού που διαθέτει η Pirelli, αποτελεί εχέγγυο για την επιλογή των ελαστικών της για πρώτη τοποθέτηση από κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες.

  • 5/1/2016

Σε παρουσίαση που έγινε λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς η Pirelli έκανε έναν μίνι απολογισμό, παρουσιάζοντας στους εκπροσώπους του Τύπου τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητές της, αλλά και τα νέα προϊόντα της γκάμας της.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κος Δημήτρης Παπαδάκος, δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της εταιρείας του «Ελαστικά Pirelli», η οποία έπειτα από την επιτυχημένη δραστηριότητα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία έχει αναλάβει και τις χώρες των Βαλκανίων και της Ρουμανίας (εκεί εδράζεται μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Pirelli) με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο προϊοντικό κομμάτι ο κος Παπαδάκος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ό,τι, η Pirelli αποτελεί την πρώτη επιλογή στις απαιτητικές κατηγορίες ελαστικών (Premium-Prestige), καθώς εκεί είναι που δείχνει ο καθένας το επίπεδο της τεχνολογίας που διαθέτει.

 

 

Στη συνέχεια, ο κος Γιώργος Τόκας, Διευθυντής Μάρκετινγκ της «ελληνικής» Pirelli έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά εκτιμώντας ότι για έως το 2018 η κατηγορία ελαστικών Super Premium (διάσταση 18΄΄ και άνω) θα παρουσιάσει αύξηση κατά 11,2%, των Premium (17΄΄) κατά 3,2% και στις μικρότερες κατηγορίες (έως 16΄΄) περίπου 0,6%. Βεβαίως, αναφέρθηκε και στην δραστηριοποίηση της Pirelli στη Forrmula 1 από όπου και αντλεί τεχνογνωσία που "περνά" στα ελαστικά παραγωγής...

 

 

Παράλληλα παρουσίασε και τις προωθητικές ενέργειες και τις συνεργασίες της εταιρείας του, όπως και τα προγράμματα after sales, υπερθεματίζοντας για το πρόγραμμα TYRELIFE που δίνει τη δυνατότητα για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία αγοράς, της αντικατάστασης άμεσα και δωρεάν του ελαστικού που έχει υποστεί ζημιά (ακόμη και με υπαιτιότητα του οδηγού) με ελαστικό ιδίου τύπου και διαστάσεων.

 

 

Ηγετική θέση

Η Pirelli κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία Premium-Prestige με ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 50% στην αγορά του Prestigeεξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης (ΟΕFerrari, Lamborghini,Porsche, Bentley, κ.α) και 30% στην κατηγορία Premium εξοπλισμού πρώτης τοποθέτησης (ΟΕAudi, BMW, Mercedes, κ.α). Αυτό οφείλεται κυρίως στη μακράς διάρκειας συνεργασίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων, στην τεχνολογία αιχμής, που προκύπτει από τις υψηλές επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη (7,4% των εσόδων Premium), καθώς και τη συμμετοχή της εταιρείας στη Formula 1 ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών.

Αυτό που διακρίνει την Pirelli στη βιομηχανία ελαστικών είναι η αυξανόμενη εστίαση στην κατηγορία Premium-Prestige– το 2013 το 56% των εσόδων της εταιρείας προήλθε από αυτή την κατηγορία ελαστικών, ενώ το 2016 αναμένεται να φτάσει στο 60% – καθώς είναι ο επιχειρηματικός τομέας που επηρεάζεται λιγότερο από την οικονομική επιβράδυνση. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει μία ισχυρή παρουσία στο κανάλι της αντικατάστασης - 75% των εσόδων έναντι του μέσου όρου της βιομηχανίας που βρίσκεται στο 70% καθιστώντας τη λιγότερο εκτεθειμένη στη δυναμική της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακόμη,η Pirelli έχει μια ισορροπημένη κατανομή των εσόδων μεταξύ των ώριμων αγορών (33% στην Ευρώπη, 11% στη NAFTA) και των ταχεία αναπτυσσόμενων οικονομιών - 4% στη Ρωσία, 36% στη Νότια Αμερική, 8% στη Μέση Ανατολή - Αφρική, 8% στην Ασία - Ειρηνικό.

Στόχος για την εταιρεία αποτελεί η εδραίωση της ως ηγέτης στον τομέα των ελαστικών Premium-Prestige με τους παρακάτω τρόπους:

-Ενίσχυση των συνεργασιών με τους Premium κατασκευαστές αυτοκινήτων (OEM)

-Συνεχής ανανέωση των προϊόντων

-Μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο συνεργατών

-Παρουσία στη Formula 1

-Αύξηση της παραγωγής

-Νέες τεχνολογίες που προέρχονται από την συνεργασία με τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων και την παρουσία στη Formula 1.

 

 

Η ιστορία της Pirelli 

Η ιστορία της Pirelli ταυτίζεται με την ιστορία της βιομηχανίας ελαστικών. Ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1872, από τον Τζιοβάνι Μπατίστα Pirelli ένα 24χρονο μηχανικό, με κύρια απασχόληση την παραγωγή ειδών από καουτσούκ. Σήμερα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατασκευαστές ελαστικών στον κόσμο με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες και περισσότερα από 37.500 άτομα ανθρώπινο δυναμικό. Μέσω των 20 εργοστασίων της που βρίσκονται σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

Η συνεχής καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη έχουν επιτρέψει στην Pirelli να επιβιώσει και να αναπτυχθεί για πάνω από 143 χρόνια. Στην Pirelli απασχολούνται περισσότεροι από 1.400 μηχανικοί και ειδικοί σε 10 κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, σε δεκάδες έργα με πολλαπλές εφαρμογές: νέα υλικά, πρωτοποριακά σχέδια, αποτελεσματικές διαδικασίες και μείωση της κατανάλωσης. Υποστηρίζονται από τα πιο έγκριτα διεθνή πανεπιστήμια και εταιρείες προμηθευτών και πελατών περιλαμβανομένων κατασκευαστών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η Pirelli εκδίδει σχεδόν εκατό πατέντες και εγκρίσεις ετησίως, που μεταφράζεται σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο με 5.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πάνω από 2.000 εγκρίσεις. Στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας είναι το τμήμα  Έρευνας & Ανάπτυξης στο Μιλάνο, που έχει τον συντονισμό των ερευνητικών κέντρων που λειτουργούν παράλληλα με τα εργοστάσια της Pirelli από τη Βραζιλία έως τη Ρουμανία και από τη Γερμανία έως την Κίνα. Πρόκειται για μια καθημερινή δέσμευση που τροφοδοτείται από ετήσιες επενδύσεις που υπερβαίνουν το 3% του συνόλου των εσόδων και το 7% των εσόδων στην κατηγορία Premium που είναι ο κύριος στόχος της παραγωγής.

 

 

 

Pirelli και Μηχανοκίνητος Αθλητισμός 

Η Pirelli δραστηριοποιείται στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 1907 και σήμερα υποστηρίζει πάνω από 250 πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις επιφάνειες, στην πίστα, στο δρόμο και εκτός δρόμου, με κάθε τύπο οχήματος. Δημιουργεί 175 νέα σχέδια ελαστικών κάθε χρόνο και έχει έξι κέντρα για την έρευνα και την ανάπτυξη και πέντε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια συνολική παραγωγή των 570.000 αγωνιστικών ελαστικών ανά σεζόν και όλα αυτά ανακυκλώνονται στο τέλος του κάθε αγώνα. Ενδεικτικά συμμετέχει σε πρωταθλήματα όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, FIA GP3 και GP2, F4,Ferrari Challenge, Lamborghini Blancpain Super Trofeo, Maserati Trofeo και FIA World Rally Championship.

Κορωνίδα όλων αποτελεί η συμμετοχή στη Formula 1, το πιο προβεβλημένο πρωτάθλημα από αυτά στα οποία συμμετέχει η Pirelli αφού προσελκύει την προσοχή ευρέως φάσματος διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς και εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών. Στην περίπτωση της Formula 1,  η Pirelli έχει τοποθετήσει τα ελαστικά στα ταχύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο όπου η συνεχής καινοτομία είναι μια υποχρεωτική πρόκληση. Για τη Formula 1 παράγονται 35.000 ελαστικά ανά έτος, καθιστώντας δυνατές ταχύτητες πάνω από 370 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ξηρές συνθήκες και πάνω από 310 χιλιόμετρα ανά ώρα σε βρεγμένο οδόστρωμα, αποβάλλοντας πάνω από 60 λίτρα νερού - περισσότερο από αρκετό για να κάνει κάποιος ένα ντους - κάθε δευτερόλεπτο.

 

 

 

Η Pirelli στην Ελλάδα

Η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα ξεκινά τον Μάιο του 1960 με την ίδρυση της «Pirelli Ελλάς», η οποία μετονομάζεται σε «Ελαστικά Pirelli Α.Ε.Ε.» τον Δεκέμβριο του 1991. Από το 2007, η «Ελαστικά Pirelli Α.Ε.Ε.» είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των αγορών της  Κύπρου και της Βουλγαρίας ενώ το καλοκαίρι του 2011 η «Ελαστικά Pirelli Α.Ε.Ε.», ανέλαβε την εμπορική διαχείριση και εκμετάλλευση των βαλκανικών αγορών: Κροατίας, Σερβίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου, Κοσσόβου, Αλβανίας και Π.Γ.Δ.Μ. Τέλος, την άνοιξη του 2013 κάτω από την εμπορική ευθύνη της Ελλάδας πέρασε και η αγορά της Ρουμανίας.

Η παρουσία της Pirelli στην Ελλάδα βασίζεται σε ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών προσφέροντας  την πλήρη σειρά προϊόντων Pirelli. Στην κορυφή της πυραμίδας των συνεργατών είναι το δίκτυο Driver που αποτελείται από περίπου 50 καταστήματα εμπορίας και τοποθέτησης ελαστικών.Τα 3 τελευταία χρόνια συμμετέχει σε πρόγραμμα πιστοποίησης της TUV Nord, που επικεντρώνεται σε 3 βασικές κατηγορίες οι οποίες καλύπτουν το σύνολο της δραστηριότητας των καταστημάτων:

-Την τεχνική αρτιότητα και εφαρμογή υπηρεσιών

-Την εξυπηρέτηση πελατών

-Τους χώρους που διαθέτουν

Παράλληλα έχει αναπτύξει συνεργασίες με την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, τα πρατήρια καυσίμων SHELL, και την Alpha Bank επιβραβεύοντας τους καταναλωτές για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα προϊόντα, δίνοντας τους την ευκαιρία είτε να αυξήσουν τους πόντους τους στις κάρτες των παραπάνω επιχειρήσεων είτε να κερδίζουν έκπτωση στα ελαστικά Pirelli.

Η Pirelli βρίσκεται πάντα κοντά στον καταναλωτή ακόμα και μετά την αγορά των ελαστικών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το πρόγραμμα ασφάλισης ελαστικών TYRELIFE.. Ειδικότερα, με την αγορά ελαστικών Pirelli σε επιλεγμένα καταστήματα του δικτύου συνεργατών της σε όλη την Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία αγοράς να αντικαταστήσουν άμεσα και δωρεάν το ελαστικό που έχει υποστεί ζημιά με ελαστικό ιδίου τύπου και διαστάσεων.  Το πρόγραμμα TYRELIFE εγγυάται τη μακροζωία και προστασία των ελαστικών από οποιαδήποτε μη επιδιορθώσιμη ζημιά όπως διάτρηση, πυρκαγιά ή χτύπημα ακόμα και αν οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού.

 

 

 

Τα προϊόντα της Pirelli 

Τα ελαστικά Pirelli τα εμπιστεύεται και τα επιλέγει σημαντικός αριθμός αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Ferrari, Maserati, Lamborghini, Jaguar, Porsche, BMW, Mercedes, Audi, Volvo, VW, κ.α για την πρώτη τοποθέτηση τους στα μοντέλα τους, πληρώντας τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές τους.

Η Pirelli διαθέτει ελαστικά για τους περισσότερους τύπους οχημάτων με έμφαση στην ασφάλεια, την ποιότητα και την τεχνολογία αιχμής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την προτίμηση των οδηγών στις οικογένειες ελαστικών Cinturato,  P Zero και Scorpion που αποτελούν την κορωνίδα των ελαστικών Pirelli.

Η οικογένεια Cinturato,  σχεδιασμένη για επιβατικά οχήματα, προσφέρει εξαιρετικό κράτημα σε βρεγμένο και στεγνό δρόμο, οδηγική άνεση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ελαστικά Cinturato είναι κατάλληλα για χρήση στην πόλη καθώς και σε μεγάλα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο. Διατίθενται σε διαστάσεις ζάντας, από 13” - 18”. Με το Cinturato All Season η Pirelli αναβαθμίζει τη γκάμα της με ένα ελαστικό που συμπεριφέρεται άψογα όλο το χρόνο, σύμφωνα με όλους τους τοπικούς κανονισμούς και προσφέρει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας σε όλες τις οδικές επιφάνειες.

Η οικογένεια PZero, ανταποκρίνεται πλήρως στις  ανάγκες του σύγχρονου οδηγού που λατρεύει τις υψηλές ταχύτητες και την σπορ οδήγηση. Αποτελείται από ελαστικά  UHP (ULTRA HIGH PERFORMANCE), κατάλληλα για μοντέλα από τα πιο διάσημα και ισχυρά GT μέχρι αυτοκίνητα πόλης υψηλών επιδόσεων.

Η οικογένεια Scorpion, σχεδιασμένη για SUV οχήματα, ιδανική για εντός και εκτός δρόμου χρήση, χειμώνα ή καλοκαίρι, βροχή ή χιόνι.  Από τις μεγάλες ευθείες στον αυτοκινητόδρομο, μέχρι τις σκληρότερες συνθήκες εκτός δρόμου, η σειρά Scorpion περιλαμβάνει διαφορετικά σχέδια, κατάλληλα για κάθε εφαρμογή. Η Pirelli προσφέρει ελαστικά ειδικών προδιαγραφών, με ειδική έγκριση τύπου για το κάθε SUV ώστε να διασφαλίζεται άριστη πρόσφυση και φρενάρισμα στο βρεγμένο, σε συνδυασμό με την εγγενή ευστάθεια που είναι απαραίτητη ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται στον υπέρτατο βαθμό τα προσόντα των αυτοκινήτων.