Πίσω στο χρόνο και στο πρωτότυπο VW ARVW


Πριν από 40 χρόνια αυτό το εντυπωσιακό σε σχήμα και σύλληψη concept ήταν το πιο αεροδυναμικό Volkswagen.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/5/2020

Η σχεδίαση των αυτοκινήτων και ειδικότερα η αεροδυναμική τους ήταν από παλιά ένα από τα βασικά ζητούμενα για κάθε μεγάλο κατασκευαστή. Όπως και για την Volkswagen που πριν από τέσσερις δεκαετίες είχε παρουσίασε το πρωτότυπο ARVW. Ένα μονοθέσιο με εξαιρετικά μικρό βάρος και συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις στο 0,15.

Το ARVW είχε κατασκευαστεί τέλη της δεκαετίας του 1970 για να επιδείξει τα οφέλη της αεροδυναμικής και του μειωμένου βάρους. Δύο στοιχεία που διασφάλιζαν την βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου αφού την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης υπήρξε μια σαφή μεταστροφή προς την εξέλιξη «πράσινων» τεχνολογιών.

Το σχήμα του πρωτότυπου μονοθεσίου ήταν πολύ χαμηλό (μόλις στα 838 mm) και αρκετά φαρδύ (στα 1.100 mm). Ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και fiberglass πάνω σε αλουμινένιο πλαίσιο. Την κίνηση είχε ένας turbo εξακύλινδρος 2,4 lt με ισχύ 179 PS. Ήταν τοποθετημένος πίσω από τον οδηγό και μπορούσε να δώσει μια μέγιστη ταχύτητα έως τα 362 km/h!

Από αεροδυναμικής πλευράς και για να έχετε μια καλύτερη εικόνα ας το συγκρίνουμε με μια A-Class Sedan που σχεδιάστηκε το 2018 και έχει συντελεστή στο 0,22. Πραγματικά πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή επίδοση χαρίζοντας στην Mercedes τον τίτλου του πιο αεροδυναμικού μοντέλου παραγωγής. Βλέπετε εδώ μιλάμε για ένα κανονικό επιβατικό και όχι για ένα «πειραματικό» με σχήμα σφαίρας/ σταγόνας, όπως για παράδειγμα το VW XL1 που είχε επίσης χαμηλό συντελεστή στο 0,189.