Πιθανά ηλεκτρικό και έως τα τέλη του 2021 το νέο Road Rover


Η Jaguar Land Rover ετοιμάζει πυρετωδώς την επόμενη γενιά οχημάτων της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μία αντισυμβατική -για τα δεδομένα των Range Rover- πρόταση.

  • 23/3/2020

Το Road Rover, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, αναμένεται να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για τη γνωστή off road εταιρία. Πρακτικά, ένα μοντέλο που θα διατηρεί μεν μία crossover φιλοσοφία, δεν θα έχει όμως τόση σχέση, όση τα υπόλοιπα, με το χώμα. Θα απευθύνεται πρωτίστως σε εντός δρόμου χρήση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας δούμε όμως τι στοιχεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα.

Κατ’ αρχήν, θεωρείται δεδομένο ότι θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της εταιρίας, MLA (Modular Longitudinal Architecture). Από την πλευρά της, η Jaguar θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για την επόμενη XJ, τη ναυαρχίδα της, η οποία θα κυκλοφορήσει και αμιγώς ηλεκτρική, απαντώντας στη Mercedes EQS και στην ηλεκτρική BMW Σειράς 7. Την ίδια πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί και η μεγάλη Jaguar J-Pace, ενώ το τρίτο μοντέλο που δρομολογείται είναι η πρόταση της Land Rover.

Για αυτήν, ενώ πιθανά βρίσκεται στο ίδιο στάδιο εξέλιξης με τα προηγούμενα, έχουμε και τα λιγότερα στοιχεία, αφού η εταιρία τηρεί σιγή ισχύος γύρω από το όλο πρόγραμμα. Από τα όσα εικάζουμε, θα πρόκειται για μία πρόταση με μεγάλες διαστάσεις αλλά πιο χαμηλό προφίλ. Ίσως κάτι σαν wagon και σίγουρα με μικρότερη απόσταση από το έδαφος, σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας, η οποία όμως θα μπορεί να αυξάνεται χάρη στις ρυθμιζόμενες σε ύψος αναρτήσεις. Σίγουρη θα πρέπει επίσης να θεωρείται η πολυτέλεια σε αυτό, αφού πρωταρχικός στόχος είναι οι επιβάτες να μετακινούνται με τη μέγιστη δυνατή άνεση.

Η νέα πλατφόρμα MLA υποστηρίζει τόσο ηλεκτρικά, όσο επίσης συμβατικά και plug-in συστήματα κίνησης. Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να δούμε μία αμιγώς ηλεκτρική διαμόρφωση, με αυτονομία άνω των 500 χλμ. και δυναμικές επιδόσεις, με επιτάχυνση 0-100 σε λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό, όταν το νέο Road Rover ξεκινήσει να διατίθεται, να είναι το πιο ακριβό όχημα σε όλη τη γκάμα της Land Rover.