Πιθανή ενίσχυση της συνεργασίας Daimler-Renault στην ηλεκτροκίνηση


Σύμφωνα με τον CEO της Daimler, Ola Kallenius, δεν είναι απίθανη η επέκταση της συνεργασίας του ομίλου του με τη Renault, σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτροκίνηση.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 27/7/2020

Η καλή σχέση που διατηρούσαν οι δύο όμιλοι, η Daimler με τη Renault-Nissan, δείχνει να αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα. Στις αρχές Ιουνίου γράφαμε τα ίδια πράγματα από την πλευρά της Renault, ενώ τώρα ήρθε η ώρα της Mercedes-Benz να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις. 

Στα πλαίσια του ετήσιου meeting των μετόχων του ομίλου Daimler, ο Ola Kallenius ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται κοινοί τόποι συνεργασίας με τη Γαλλική εταιρία, μεταξύ άλλων και στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης. «Είμαστε ανοικτοί σε νέα προγράμματα, αρκεί όλοι να επωφελούνται από αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο νέο ελαφρύ επαγγελματικό όχημα της φίρμας, Citan, το οποίο διαθέτει μία αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή, βασισμένη στο αντίστοιχο Renault Kangoo. 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η σχέση μεταξύ των δύο ομίλων είχε παγώσει αρκετά, με αφορμή την κρίση που προκλήθηκε από το σκάνδαλο του Carlos Ghosn. Παρόλα αυτά, η ιστορία έχει καταγράψει μία ολόκληρη δεκαετία επιτυχούς συνεργασίας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, η οποία άφηνε χαρούμενους τόσο τους Γάλλους, όσο και τους Γερμανούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Mercedes-Benz X-Class, η οποία βασιζόταν στο Nissan Navara. Τα Smart ForTwo και ForFour, αντίστοιχα, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή μοιράζονται την πλατφόρμα τους με το ηλεκτρικό Renault Twingo Z.E. 

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν σκέψεις ή κινήσεις για αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ των δύο ομίλων. Αυτό όμως δεν είναι απίθανο να μεταβληθεί στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο πλευρές ψάχνουν τρόπους να αναζωπυρώσουν τη συνεργασία τους, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και περιορίζοντας τα κόστη εξέλιξης στα μελλοντικά τους πλάνα.