Πιθανό σαμποτάζ καθυστερεί την διάσωση του πλοίου με τα 4200 αυτοκίνητα


Όσο το Golden Ray Ship είναι ακόμα στη θάλασσα, κομμένα καλώδια καθυστερούν περαιτέρω τη διάσωση των 4200 οχημάτων που βρίσκονται ακόμα εκεί.

  • 21/7/2021

Πίσω στο Σεπτέμβριο του 2019, το Golden Ray ανετράπη στη θάλασσα, στα ανοιχτά των νήσων του Saint Simons, στην ακτή της πολιτείας της Γεωργίας στις ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό βρίσκονται 4200 οχήματα, μεταξύ άλλων Kia Telluride, Chevrolet Blaze, μία σειρά από SUV της GM και της Mercedes, και αρκετά pickup της Ram.

Έκτοτε, μία τροπική καταιγίδα, τα πρωτόκολλα του Covid-19 και μία φωτιά έχουν καθυστερήσει τρομακτικά τη διάσωσή του, σχεδόν δύο χρόνια μετά το συμβάν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υπόθεση, βρήκαν τέσσερα καλώδια να έχουν κοπεί γύρω από το Bird Island, το τεχνητό «νησί» που αποτελεί καταφύγιο για καφέ πελεκάνους και άλλα προστατευόμενα είδη ζώων.

Τα καλώδια αυτά κόπηκαν από μία πετριμετρική κατασκευή που προστατεύει το νησί από τα καύσιμα και τα χημικά που βγαίνουν από το ανεστραμμένο πλοίο, και που εκτείνεται και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μάλιστα, τα καλώδια πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται τακτικά, καθώς διαβρώνονται συχνά από το νερό, την παλίρροια και τα κύματα.

Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους εντοπίστηκε από τον Ray McKelvey, έναν από τους επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης του Golden Ray, ότι έλειπαν μέρη από την εν λόγω κατασκευή, ο οποίος θεωρεί ότι έχουμε να κάνουμε με σαμποτάζ.

Στο site της επιχείρησης διάσωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η περιβαλλοντική ομάδα παρατήρησε ζημιές στα καλώδια σε συγκεκριμένες περιοχές της κατασκευής κοντά στο Bird Island την Τρίτη, που δεν είναι χαρακτηριστικές της κανονικής φθοράς από τα κύματα και την παλίρροια. Οι διασώστες αντικατέστησαν τα καλώδια την Τετάρτη, και κατέθεσαν σχετική αναφορά στις αρχές.»

Και οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως δεν έχουν κάποια λίστα υπόπτων που μπορεί να βοηθήσει τώρα στην έρευνα για το ποιος μπορεί να ήθελε να καθυστερήσει κι άλλο την διάσωση.