Πλήρης αποκάλυψη για το νέο Range Rover που έρχεται με κορυφαίες τεχνολογίες (video)


Το Range Rover αποτελεί πρότυπο τα τελευταία 50 χρόνια, συνδυάζοντας ένα κορυφαίο συνδυασμό πολυτέλειας, άνεσης και ελέγχου με ικανότητες παντός εδάφους. Το νέο Range Rover έρχεται συνδυάζοντας πλέον μοντέρνο στυλ, υψηλή αισθητική με τεχνολογίες αιχμής και συνδεσιμότητα.

  • 26/10/2021

Η 5η γενιά του εμβληματικού SUV έρχεται φέρνοντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Land Rover σε ένα επόμενο επίπεδο που ορίζεται από τρεις πτυχές που έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες γενιές: την κεκλιμένη γραμμή οροφής, τη μεσαία γραμμή και την υψηλή γραμμή των μαρσπιέ. Αυτά τα σχεδιαστικά ‘ορόσημα’ συνδυάζονται με έναν κοντό εμπρός πρόβολο και ένα σφηνοειδές πίσω μέρος που ολοκληρώνεται με μία πρακτική, διαιρούμενη πίσω πόρτα.

Ως βάση χρησιμοποιήθηκε η νέα πλατφόρμα MLA-Flex (Modular Longitudinal Architecture) της Land Rover, με δυνατότητα επιλογής καμπίνας τεσσάρων, πέντε ή επτά καθισμάτων με Standard και Long Wheelbase εκδόσεων αμαξώματος (στάνταρ ή μακρύ μεταξόνιο αντίστοιχα). Παίρνει δύναμη από δύο διαθέσιμα κινητήρια σύνολα εκτεταμένης αυτονομίας (Extended Range) για μοντέλα plug-in hybrid electric vehicle (PHEV) παράγοντας CO2 κάτω από 30g/km, με αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 100km, και εκτιμώμενη αυτονομία σε πραγματικές συνθήκες έως 80km. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα αμιγώς ηλεκτρικό Range Rover είναι προγραμματισμένο για το 2024.

Το πολυτελές εσωτερικό υποστηρίζεται από σύγχρονες, διαισθητικές τεχνολογίες, σχεδιασμένες γύρω από πιο ποιοτικά υλικά και καινοτομίες ευεξίας. Έτσι δημιουργείται ένα ήσυχο «κουκούλι» για όλους τους επιβάτες. Ένα από τα highlights εδώ είναι η προηγμένη τεχνολογία ηχείων που βασίζεται στην αρχιτεκτονικής αμαξώματος MLA-Flex για να προσφέρει ένα αθόρυβο περιβάλλον – διασφαλίζοντας ότι οι επιβάτες απολαμβάνουν μία εμπειρία πρώτης κατηγορίας.

Με τη συμβολή του 1.600W Meridian Signature Sound επιτυγχάνεται ένα από τα πιο αθόρυβα εσωτερικά οχημάτων παραγωγής, χάρη στην προσθήκη ηχείων 20W στα τέσσερα βασικά προσκέφαλα για την πιο καθηλωτική εμπειρία ήχου. Η τρίτη γενιά του συστήματος Active Noise Cancellation παρακολουθεί τους κραδασμούς των τροχών, το θόρυβο των ελαστικών και τους ήχους του κινητήρα που μεταδίδονται στην καμπίνα και παράγει ένα ‘σήμα ακύρωσης’, που αναπαράγεται μέσω των 35 ηχείων του συστήματος.

Το Range Rover ήταν το πρώτο πολυτελές SUV που διέθετε Ηλεκτρονική Αερανάρτηση (Electronic Air Suspension) το 1992, και το Νέο Range Rover συνεχίζει αυτή την πρωτοποριακή φιλοσοφία με Dynamic Response Pro και προληπτικό σύστημα ανάρτησης που χρησιμοποιεί δεδομένα Πλοήγησης για να «διαβάζει» το δρόμο εκ των προτέρων και να προετοιμάζει την ανάρτηση για βέλτιστη απόκριση. Η τεχνολογία λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με το σύστημα Adaptive Cruise Control με Steering Assist για την εξομάλυνση των κινήσεων του αμαξώματος που προέρχονται από ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας. Η πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση υποστηρίζει την ποιότητα κύλισης και περιλαμβάνει πίσω άξονα πέντε συνδέσμων – για πρώτη φορά σε Land Rover, που απομονώνει την καμπίνα από τις ανωμαλίες του εδάφους πιο αποτελεσματικά από ποτέ με τη χρήση προηγμένης αερανάρτησης.

Το Νέο Range Rover είναι επίσης το πρώτο Land Rover που προσφέρει πόρτες με ηλεκτρική υποβοήθηση (Power Assisted Doors) με ενσωματωμένη ανίχνευση κινδύνου και λειτουργία anti-pinch, για πιο απαλό κλείσιμο της πόρτας (Soft Door Close) ακόμα και σε κλίσεις άνω των 10 μοιρών σε συνθήκες off-road. Το Νέο Range Rover συνεχίζει την πλούσια παράδοσή του στις καινοτομίες με μία σειρά πρωτοποριακών τεχνολογιών σχεδιασμένων για να αναβαθμίζουν τα επίπεδα άνεσης, απόδοσης, ποιότητας και ασφάλειας. Η τελευταία Αρχιτεκτονική Ηλεκτρικού Οχήματος [Electrical Vehicle Architecture (EVA 2.0)] της Land Rover δημιουργεί το τεχνικό υπόβαθρο και περιλαμβάνει ενημερώσεις Software-Over-The-Air (SOTA) για περισσότερες από 70 μονάδες ελέγχου, που σημαίνει ότι το Νέο Range Rover θα εξελίσσεται συνεχώς, θα βελτιώνεται και θα παραμένει επικαιροποιημένο.

Η κυρτή, ‘floating’ οθόνη των 13,1 ιντσών προσφέρει διαισθητικό έλεγχο όλων των σημαντικών λειτουργιών του οχήματος, υιοθετώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, Η ναυαρχίδα της οικογένειας Land Rover αποτελεί ένα απόσταγμα ικανοτήτων  χάρη στα προηγμένα συστήματα hardware και software με τον πρώτο λόγο να έχει το Integrated Chassis Control της Land Rover – ένα μοναδικό σύστημα ελέγχου για μία σειρά προηγμένων τεχνολογιών που προσαρμόζουν συνεχώς, ακόμα και προληπτικά, τα οδηγικά χαρακτηριστικά. Διαθέτει επίσης σύστημα τετραδιεύθυνσης (All-Wheel Steering) και Dynamic Response Pro.

Το ισχυρό, νέο ενεργό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλίσεων 48-volt που είναι ταχύτερο και πιο αποδοτικό από ένα αντίστοιχο υδραυλικό με ικανότητα διαχείρισης ροπής στις αντιστρεπτικές δοκούς έως 1.400Νm, για να διατηρεί τις κλίσεις του αμαξώματος υπό έλεγχο. Η πλήρως ανεξάρτητη αερανάρτηση απομονώνει την καμπίνα από τις ανωμαλίες του δρόμου πιο αποτελεσματικά από ποτέ, για συγκροτημένη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες.

Συνδυάζει την αερανάρτηση (πνευματικές φούσκες) με αμορτισέρ διπλών βαλβίδων – με διαχείριση από το λογισμικό ελέγχου Adaptive Dynamics που έχει εξελιχθεί εσωτερικά.  Το σύστημα intelligent All-Wheel Drive (iAWD) ελέγχεται από το σύστημα Intelligent Driveline Dynamics (IDD) της Land Rover, που παρακολουθεί τα επίπεδα πρόσφυσης και τις εντολές του οδηγού 100 φορές το δευτερόλεπτο, για προληπτική κατανομή ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, με σκοπό τη βέλτιστη ελκτική πρόσφυση στο δρόμο και εκτός δρόμου. Κάθε Range Rover διαθέτει επίσης ενεργό μπλοκέ πίσω διαφορικό (Active Locking Rear Differential). Όλη αυτή η τεχνολογία τροφοδοτείται στο βραβευμένο σύστημα Terrain Response 2 του Land Rover, που αξιοποιεί τα διάφορα συστήματα του πλαισίου, ώστε να προσφέρει τις βέλτιστες ρυθμίσεις αναλόγως των συνθηκών, επιλέγοντας από έξι driving modes, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο φόρτος εργασίας του οδηγού σε όλα τα εδάφη. Εναλλακτικά, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ο ίδιος την πιο κατάλληλη ρύθμιση ή να χρησιμοποιήσει το Configurable Terrain Response για τη δημιουργία ενός ειδικού set-up πλαισίου.

Εξηλεκτρισμένη απόδοση

Το Νέο Range Rover προσφέρει εξηλεκτρισμένες επιδόσεις με νέα υβριδικά κινητήρια σύνολα εκτεταμένης αυτονομίας Extended Range Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV), τα P440e και P510e, και τους τελευταίους κινητήρες ήπιας υβριδικής τεχνολογίας, mild-hybrid (MHEV) P360 και P400 Ingenium βενζίνης και D250, D300 & D350 diesel. Στην κορυφή βρίσκεται ο ισχυρός βενζινοκινητήρας P530 Twin Turbo V8 που προσφέρει εμφανώς βελτιωμένες επιδόσεις και είναι 17% πιο αποδοτικός από τον προηγούμενο Range Rover V8.

Τα νέα μοντέλα Extended-Range PHEVs συνδυάζουν την αθόρυβη λειτουργία του εν σειρά εξακύλινδρου βενζινοκινητήρα Ingenium της Land Rover με μία μπαταρία ιόντων λιθίου 38,2kWh – με ωφέλιμη χωρητικότητα 31,8kWh – και έναν ηλεκτροκινητήρα 105 kW που ενσωματώνεται στο κιβώτιο μετάδοσης. Το κινητήριο σύνολο προσφέρει σχεδόν αθόρυβη, αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 100km. Παράγοντας άμεση ηλεκτρική ροπή, το νέο P510e έχει επιτάχυνση 0-100km/h σε 5,6 δευτ. Οι εκδόσεις PHEV μπορούν να επιταχύνουν μέχρι τα 140km/h επιτρέποντας στο νέο Range Rover να κινείται ως αποκλειστικά EV μοντέλο.

Η χρήση δεδομένων του προηγμένου συστήματος πλοήγησης eHorizon επιτρέπει επίσης στο υβριδικό σύστημα να βελτιστοποιεί τη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για μία αθόρυβη άφιξη στον προορισμό με ηλεκτροκίνηση, και για ελεύθερη κινητικότητα σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων. Οι εξακύλινδροι βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες υιοθετούν την τελευταία τεχνολογία 48-volt MHEV που συλλέγει την ενέργεια, η οποία συνήθως χάνεται κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα, για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Το ευφυές σύστημα μίζας-γεννήτριας με κίνηση μέσω ιμάντα εξασφαλίζει ταχύτερη απόκριση και βελτιωμένη λειτουργία του συστήματος stop-start και παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στον κινητήρα κατά την επιτάχυνση.

Νέο ορόσημο ποιότητας

Το νέο Range Rover έχει σχεδιαστεί, εξελιχθεί και κατασκευαστεί στη Μ. Βρετανία και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Land Rover έχει καταθέσει 125 αιτήσεις για πατέντες που καλύπτουν τα πάντα, από πρωτοποριακές τεχνολογίες πλαισίου μέχρι τη μπαταρία PHEV. Οι μηχανικοί της Land Rover χρησιμοποίησαν τεχνολογία προσομοίωσης προερχόμενη από το μηχανοκίνητο αθλητισμό για να δοκιμάσουν το όχημα σε εικονικό περιβάλλον, ολοκληρώνοντας πάνω από 140.000 ώρες υπολογιστικής ανάλυσης πριν από τις φυσικές δοκιμές. Στη συνέχεια, ένας στόλος πρωτοτύπων, υποβλήθηκε σε ένα αυστηρό γενικό πρόγραμμα δοκιμών και εξέλιξης, σε ακραίες θερμοκρασίες από τους 45C βαθμούς της ερήμου μέχρι τους -30C του Αρκτικού Κύκλου.

Το νέο Range Rover θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στο Εργοστάσιο του Solihull στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία προηγμένη γραμμή παραγωγής που βρίσκεται στο κτίριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των πρώτων Σειρών Land Rover. Το ιστορικό κτίριο είναι το σπίτι της Land Rover και η αναμόρφωσή του σε ένα νέο, υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή του Range Rover δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προστατεύει την κληρονομιά της.