Πλησιάζει το τεστ που θα ανιχνεύει την κόπωση των οδηγών και θα ρίχνει «καμπάνες»


Στόχος είναι το συγκεκριμένο τεστ να γίνεται σε άτομα που συμμετέχουν σε τροχαία, παράλληλα με τα τεστ για αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. 

  • 22/5/2023

Όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών κρύβει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τροχαία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την κόπωση αφού έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι ο οδηγός που δεν έχει κοιμηθεί για 17 ώρες, έχει μειωμένο χρόνο αντίδρασης και βάζει σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του.

Η βασική διαφορά με την κατανάλωση αλκοόλ είναι ότι μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν στη διάθεσή του ένα τεστ το οποίο θα εντοπίζει τα επίπεδα κόπωσης του οδηγού, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.

Αυτό όμως είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στο μέλλον αφού ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία ανέπτυξε μία νέα εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια τα επίπεδα υπνηλίας ενός οδηγού.

Θυμίζουμε ότι σήμερα σε αρκετά καινούργια αυτοκίνητα υπάρχει το σύστημα Coffe Break Alert το οποίο με κάμερες σαρώνει τα μάτια και τις κινήσεις του κεφαλιού του οδηγού. Εφόσον διαπιστώσει υπνηλία ή διάσπαση προσοχής εμφανίζει φωτεινή ένδειξη στο πίνακα οργάνων ζητώντας από τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα και να πιει έναν καφέ πριν συνεχίσει. 

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Clare Anderson έχουν εντοπιστεί πέντες δείκτες στο αίμα όπου μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο έχει μείνει ξύπνιο για 24 ώρες ή περισσότερο, με ακρίβεια που αγγίζει το 99%.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες δεν είναι μεταβολίτες και συνεπώς μειώνεται η πιθανότητα να επηρεαστούν από την περίπτωση τροχαίου. Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων έπεσε στο 90%, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Την παρούσα φάση η ερευνητική ομάδα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της ώστε να βρει τρόπους για να ορίζεται ο ακριβής αριθμός των ωρών που έχει κοιμηθεί το υπό εξέταση άτομο. Στόχος του project είναι να προκύψει ένα αξιόπιστο τεστ το οποίο θα γίνεται παράλληλα με τα τεστ για αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες μετά από ένα τροχαίο.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε πως οι φορητές συσκευές που μπορούν να έχουν μαζί τους οι αστυνομικοί και θα ελέγχουν την κόπωση των οδηγών αργεί, αφού θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους.