Πληθωρισμός: Αύξηση ρεκόρ για τον Μάιο με 11,3% - Πώς επηρεάζεται η αγορά αυτοκινήτου


Το "τσουνάμι" της ακρίβειας στην ελληνική αγορά δεν υποχωρεί, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει πληθωρισμό ρεκόρ για τον μήνα Μάιο. Ισχυρό το πλήγμα και στον τομέα του αυτοκινήτου με τα καύσιμα να... σέρνουν το χορό.

  • 9/6/2022

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑ) ανακοίνωσε τον πληθωρισμό για τον μήνα Μάιο 2022 όπου καταγράφει ρεκόρ ανόδου, από το 10,2% του Απριλίου στο 11,3%. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ανατιμήσεων των αγαθών και των υπηρεσιών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1993 όταν και ο δείκτης ήταν στο 12%.

Το "τσουνάμι" της ακρίβειας δείχνει να μην έχει σταματημό και φυσικά η αγορά αυτοκινήτου δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου, δεχόμενη ισχυρά πλήγματα. Συγκεκριμένα ο τομέας των καυσίμων και των λιπαντικών έχει δεχθεί μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές στη λίστα που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με τον Μάιο του 2021, καταγράφοντας άνοδο 36,6%!

Για την ίδια χρονική περίοδο η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων έχει σημειώσει μεταβολή 8,7%, οι τιμές στα μεταχειρισμένα αυξήθηκαν κατά 11,5% ενώ ο χώρος των ανταλλακτικών και των αξεσουάρ κατέγραψε αυξήσεις 4,8%.

Η κατηγορία που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τη λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι το φυσικό αέριο με αύξηση τιμής τον τελευταίο χρόνο 127%, ακολουθεί ο ηλεκτρισμός με 80,2% και στην τρίτη θέση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%.

Δείτε αναλυτικά τις ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών πατώντας εδώ.