Ποια είναι η φθηνότερη χώρα στον πλανήτη για να αγοράσεις ένα supercar;


Μία Porsche ή μία Ferrari δεν κοστίζουν το ίδιο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η τελική τιμή ανά χώρα έχει να κάνει πρωτίστως με τους φόρους. Άρα, που είναι πιο εύκολο να αγοράσει κανείς το αυτοκίνητο των ονείρων του;

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 23/11/2020

Το να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η πιο φιλική στην πώληση υπεραυτοκινήτων χώρα δεν είναι η Ελλάδα, μάλλον δεν θα εξέπληττε κανέναν. Η πατρίδα μας φημίζεται για την ικανότητά της να μην αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους αλλά, αντιθέτως, να στρέφεται σε κάθε λογής άμεσες και έμμεσες φορολογίες, ώστε να καλύψει τα κενά.

Ας μην παρεκκλίνουμε όμως από το αρχικό ερώτημα. Μήπως είναι η Γερμανία, που έχει σοβαρή παραγωγή και πολλούς εγχώριους κατασκευαστές; Μήπως πάλι η Ιταλία, με την ιστορία της ή οι ΗΠΑ που έχουν και φτηνή βενζίνη; Στην πράξη δεν είναι καμία από αυτές που πιθανά θα έρχονταν πρώτες στο μυαλό του μέσου οδηγού. Η χώρα με το πιο φιλικό πρόσωπο στην απόκτηση supercar είναι ο Καναδάς.

Εκμεταλλευόμενοι τα στοιχεία που αναφέρει το CompareTheMarket.com, θα πούμε ότι μία Porsche 911 Turbo S στον Καναδά κοστίζει καινούρια μόλις 150.373 ευρώ! Ενδεικτικά θα πούμε ότι στη Γερμανία, που είναι και η χώρα προέλευσής της, θα πρέπει κανείς να δαπανήσει 212.711 ευρώ για να αποκτήσει το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο.

Και η λίστα των χωρών ανεβαίνει υπέρμετρα, σε ό,τι αφορά στο κόστος. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι στην Αργεντινή, με το ισχύον καθεστώς, η αντιπροσωπεία της Porsche βάζει τιμή στα 604.824 ευρώ! Μιλάμε για το ίδιο μοντέλο, τέσσερις φορές πάνω!

Εδώ τώρα θέλει λίγη προσοχή. Το ότι ο Καναδάς είναι η πιο οικονομική χώρα στην απόκτηση ενός σπορ αυτοκινήτου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η και η καλύτερη αγορά για κάθε κατηγορία οχημάτων.

Για παράδειγμα, τα πιο οικονομικά πολυτελή αυτοκίνητα πωλούνται, κατά πάσα πιθανότητα, στο Μεξικό, ενώ τα οικονομικότερα SUV τα έχει μάλλον η Ρωσία. Όσο για εμάς, ας μην παραπονιόμαστε, αφού γενικά στα μοντέλα των πιο δημοφιλών κατηγοριών τα πάμε σχετικά καλά, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.