Ποια είναι η γυναίκα που έδωσε το όνομά της στην Lotus Elise;


Η Elisa Artioli είναι η εγγονή του τότε ιδιοκτήτη της Lotus ο οποίος είχε αποφασίσει να δώσει το όνομά της στο αυτοκίνητο που θα έγραφε ιστορία.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/8/2018

Το όνομα κάθε αυτοκινήτου κρύβει πολλές φορές μία παράξενη ή περίεργη ιστορία. Έτσι και στην περίπτωση της Lotus Elise, υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο συνδέεται άμεσα με το όνομα ενός από τα πιο χαρακτηριστικά αυτοκίνητα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Πρόκειται για την Elisa Artioli η οποία ήταν η εγγονή του Romano Artioli ο οποίος είχε εκείνη την εποχή την Lotus στην κατοχη του. Στην φωτογραφία βλέπουμε την μικρούλα Elisa να κάθεται πάνω στο μόλις δεύτερο αυτοκίνητο που είχε βγει από το εργοστάσιο, και δίπλα της χαμογελαστός ο παππούς της.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, για ένα αυτοκίνητο που ακόμα και σήμερα, με τις πολλές παραλλαγές του και τις διαρκείς εξελίξεις του, παραμένει η επιτομή της απλότητας και της καθαρής σπορ απόλαυσης. Μάλιστα ήταν και το αυτοκίνητο που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την εταιρία στα δύσκολα χρόνια, φέρνοντάς την στην σημερινή εποχή όπου, έστω και με την βοήθεια τρίτων, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία.

Η Elisa Artioli επέστρεψε πρόσφατα στον τόπο που είχε τραβηχτεί εκείνη η φωτογραφία, και σε ένα συγκινητικό για την εταιρία reunion, φωτογραφήθηκε και πάλι εμπρός στο ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο όπως και σ' εκείνη την πρώτη φωτογραφία. Υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ένα ψυχρό βιομηχανικό προϊόν, αλλά μια συναισθηματική υπόθεση με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο και όμορφες ιστορίες.