Ποιά είναι η μυθική Bugatti των 100 εκατομμυρίων ευρώ;


Είναι σίγουρα το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, όμως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το που βρίσκεται και σε τι κατάσταση διατηρείται.

  • 21/2/2021

Μέσα στους πολλούς μύθους γύρω από ξεχωριστά αυτοκίνητα, υπάρχει ένας  που τους ξεπερνά όλους. Πρόκειται για την Bugatti Aerolithe, ένα αυτοκίνητο που υπάρχει μόνο στις ιστορίες και τις αναφορές της εποχής του, και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται.

Το μεγαλύτερο ανεξήγητο μυστήριο ξεκίνησε να γράφεται ένα χρόνο μετά το 1935 όταν παρουσιάστηκε η κανονική έκδοση του μοντέλου. Η Bugatti Type 57 κατασκευάστηκε σε 800 κομμάτια, όμως μόνο τέσσερις από αυτές φτιάχτηκαν στην έκδοση Atlantic Coupe. Υπεύθυνος για το σχέδιό της ήταν ο γιος του ιδρυτή της εταιρίας, ο Jean Bugatti αυτοπροσώπως. 

Και από αυτές τις τέσσερις, εκείνη με το σασι με το νούμερο 57453 είναι το αυτοκίνητο που επρόκειτο να δημιουργήσει το δικό του μύθο. Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης κατασκευής είναι ότι το αμάξωμα είναι φτιαγμένο από 90% από μαγνήσιο, 10% από αλουμίνιο και είχε και μία κρυφή "συνταγή" της Bugatti, το Elektron, ένα ειδικό κράμα που ήταν γνωστό μόνο στην κατασκευή αεροπλάνων. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο φήμες και διαδόσεις για το τι απέγινε το συγκεκριμένο μοντέλο, από το ότι έγινε ανταλλακτικά για την Bugatti έως ότι καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή ότι είχε δοθεί ως δώρο σε διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ. 

Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο σασί δεν έχει καταγραφεί να ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη οπότε είναι μάλλον αδύνατο να παρακολουθήσει κάποιος τα ίχνη του. Ο μύθος φτάνει αναλλοίωτος έως τις ημέρες μας, ενώ έχουν ήδη υπάρξει και κάποιες ρέπλικες που προσπαθούν να πάρουν κάτι από την αίγλη του πιο φημισμένου αυτοκινήτου την ιστορία. 

Πάντως το να βρεθεί ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια είναι κάτι δύσκολο, καθώς όλες οι Type 57 φυλάσσονται από τους ιδιοκτήτες τους ως κόρες οφθαλμού και όσες λίγες αλλάζουν χέρια, αυτό γίνεται μεταξύ των πολύ πλούσιων συλλεκτών που τις έχουν στην κατοχή τους. Η συγκεκριμένη πάντως, αν όντως υπάρχει ακόμα και δεν έχει καταστραφεί, κοστολογείται αυτή την στιγμή για πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.