Ποια είναι τα ισχύοντα τεκμήρια διαβίωσης που θα καταργηθούν σταδιακά έως το 2022


Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αρχής γενομένης από το 2020 και την αντικατάστασή τους από ένα πιο σύγχρονο σύστημα ελέγχου σε όποιους διάγουν πολυτελή βίο και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 

  • 2/8/2019

Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά το… 1978 ως ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και αφού πέρασαν από σαράντα κύματα, επανήλθαν το 2010, ενώ εισερχόμασταν ως οικονομία στην βαθιά ύφεση της κρίσης. Αιτία, η αδυναμία του φορολογικού συστήματος να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ανεξάρτητα εάν αυτό ήταν το βασικό προεκλογικό σλόγκαν όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάστασή τους, σταδιακά σε βάθος 4ετίας…

Τα... ατεκμηρίωτα τεκμήρια διαβίωσης δημιούργησαν στρεβλώσεις στην αγορά, χωρίς να καταφέρουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.
Τα... ατεκμηρίωτα τεκμήρια διαβίωσης δημιούργησαν στρεβλώσεις στην αγορά, χωρίς να καταφέρουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Ας δούμε ποια είναι τα τεκμήρια διαβίωση που ισχύουν σήμερα για τους φορολογούμενους:

  • Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
  • Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
  • Δίδακτρα: Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  • Δαπάνες: Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  • Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα και ισχύει για όσα είναι άνω των 5μ.
  • Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
  • Αντικειμενική δαπάνη: Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.