Ποια θα είναι η 4η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία;


Μετά την συγχώνευση της PSA με την FCA αλλάζει ο χάρτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/12/2019

Κάποτε η General Motors ήταν μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Μαζί με τις συμμαχίες της και η Ford. Αυτό το κάποτε δεν ήταν πριν από έναν… αιώνα αλλά στις αρχές της χιλιετίας που διανύουμε. Έκτοτε η Toyota πήρε πολύ τα πάνω της με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να καταποντίζεται μέσα στην κρίση. Και τα τελευταία χρόνια τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων σημειώνει το VW Group.

Σταθερά πίσω του η αξιοθαύμαστη Toyota που έχει τεράστια απήχηση σε όλη την υδρόγειο και σε αντίθεση με τα πιο ευρωπαϊκά σήματα του γερμανικού ομίλου. Όπως θα δείτε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα του Bloomberg η Renault - Nissan - Mitsubishi βρίσκονται στο βάθρο με την 4η θέση να ανήκει στο deal της χρονιάς και εκτοπίζοντας την GM πιο πίσω.

Το deal της χρονιάς δεν είναι άλλο από την συγχώνευση του ομίλου FCA με την PSA, η οποία έχει ανακοινωθεί και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πέσουν και οι επίσημες υπογραφές της συμφωνίας. Μάλιστα το σχήμα αυτό θα δημιουργήσει στην Ευρώπη την 2η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο του αυτοκινήτου και πίσω από το Volkswagen Group.

Σύμφωνα με το πλάνο, στη νέα εταιρεία που θα εδρεύει στην Ολλανδία, θα είναι επικεφαλής ο CEO του PSA, Carlos Tavares, ενώ ο πρόεδρος της FCA, John Elkann, θα διατηρήσει τον ρόλο του προέδρου. Χτες το απόγευμα οι μετοχές της FCA σημείωσαν άνοδο 2,7% στα 13,33 ευρώ στο Μιλάνο, δίνοντας στην FCA αγοραία αξία 20,7 δισ. ευρώ. Της PSA αυξήθηκε κατά 2,8%, φθάνοντας στα 21,51 ευρώ στο Παρίσι, με αξία αγοράς 19,5 δισ. ευρώ.