Ποιες είναι οι καταχρήσεις που έχει κάνει ο Carlos Ghosn;


Τον γύρο του κόσμο κάνει η είδηση με τον ισχυρό άνδρα της Renault-Nissan-Mitsubishi να έχει καταχραστεί οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

  • 20/11/2018

Πολλά είναι τα ερωτήματα και οι λεπτομέρειες γύρω από μία υπόθεση που θα τραβήξει μήνες (ίσως και χρόνια) και που θα μας απασχολεί στην επικαιρότητα. Ο Carlos Ghosn συνελήφθη όταν έφτασε με ιδιωτικό φυσικά αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο. H αντίδραση της Nissan ήταν τόσο άμεση που προφανώς πολλοί γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί και ήδη το διοικητικό συμβούλιο θα ανακοινώσει σύντομα τα νέα του πλάνα. Παράλληλα μέχρι και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δήλωσε πως θα στηρίξει την συμμαχία των τριών εταιριών.

Στο φως της δημοσιότητας θα αρχίσουν να βγαίνουν διάφορα «λαβράκια». Ένα από αυτά είναι πως η Nissan (δίχως φυσικά να το γνωρίζει) κατέβαλε τεράστια ποσά για τις κατοικίες του Carlos Ghosn σε τέσσερις πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, δίχως να υπάρχει επιχειρηματική αιτιολόγηση, όπως αναφέρει ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK. Οι κατοικίες αυτές, που βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, δεν είχαν "νόμιμο επιχειρησιακό λόγο" και ο Ghosn καμία συμμετοχή στην μίσθωσή τους.

Παράλληλα οι εισαγγελείς του Τόκιο επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ο πρόεδρος της Nissan, μαζί με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Greg Kelly, συνελήφθησαν επειδή δεν δήλωσαν περί τα 44 εκατομμύρια δολάρια (μετοχές, μερίσματα, εκταμιεύσεις) στην δήλωση Ghosn και στις αναφορές της Nissan που υποβλήθηκαν για πέντε χρόνια (ξεκινώντας από το 2011). Κάτι που η Nissan θα έπρεπε να έχει δηλώσει στις ιαπωνικές αρχές καθώς και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η υπόθεση Ghosn έχει αναστατώσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και τα χρηματιστήρια που όπως είναι φυσικό μετά από αυτό τον κεραυνό εν αιθρία αντιδρούν αρνητικά με πτώση των τιμών των μετοχών. Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως μετά από αυτή την ταραχή ο όμιλος Renault-Nissan-Mitsubishi ίσως και να βγει πιο σταθερός και δεμένος. Χαρακτηριστικό είναι πως ο υπουργός βιομηχανίας της Ιαπωνίας Hiroshige Seko πρόσθεσε σχόλια από Γάλλους αξιωματούχους, προτρέποντας στη σταθερότητα και στήριξη της συμμαχίας. Η Renault κρατά θέση αναμονής αλλά πιθανότατα είναι θέμα χρόνου πότε θα καθαιρέσει τον Ghosn από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.