Ποιο ήταν το πρώτο ηλεκτρικό Skoda;


ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΥΠΗΡΞΑΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ!

  • KEIMEMO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: SKODA
  • 23/6/2020

Στις ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί από τις αρχές (και λίγο νωρίτερα) του προηγούμενου αιώνα τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία όμως είχαν τεράστιες μπαταρίες που κάποιες φορές ξεπερνούσαν και τον τόνο. Πολλοί κατασκευαστές πειραματίστηκαν, όπως και η Skoda.

Μάλιστα, η εταιρία που ιδρύθηκε το 1895 είχε ήδη παρουσιάσει ένα πρωτόλειο ηλεκτροϋβριδικό το 1908 και όταν ζούσαν οι ιδρυτές Vaclav Laurin και Vaclav Klement. Το είχαν παρουσιάσει στην Πράγα ως ένα πειραματικό μοντέλο που είχε όμως πολλές δυσλειτουργίες. Το σύστημα είχε σχεδιαστεί από ένα μηχανικό ονόματι Frantisek Krizik.

Περίπου τρεις δεκαετίες πιο μετά υπήρξε μια ενεργειακή κρίση και ξεπήδησε ξανά η ιδέα για αυτοκίνητα απεξαρτημένα από το πετρέλαιο. Έτσι, κατασκευάστηκε ένα ηλεκτρικό φορτηγό που τα καθήκοντα του ήταν να μεταφέρει φορτία από το εργοστάσιο ζυθοποιίας της Pilsen! Οι μπαταρίες ήταν μόλυβδου οξέος και ζύγιζαν 3 τόνους!

Αργότερα στην δεκαετία του 1990 η Skoda παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό Favorit με την ονομασία Eltra 151. Είχε μπαταρία 16 kWh (6 συστοιχίες από 190 Ah) και τροφοδοτούσε με ηλεκτρική ενέργεια έναν ηλεκτροκινητήρα 21 PS με αυτονομία 65-100 km και μέγιστη ταχύτητα τα 100 χλμ./ώρα.

Σήμερα το ηλεκτρικό Skoda Citigo έχει ηλεκτρικό μοτέρ 83 PS, μπαταρία που ζυγίζει 10 φορές λιγότερο με χωρητικότητα 36,8 kWh και αυτονομία στα 260 km. Και εδώ να πούμε πως η τσέχικη εταιρία ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο της μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB, το πρώτο της ηλεκτρικό SUV που ονομάζεται Enyaq.