Πωλείται μία εξαιρετική Lancia Stratos Stradale


Το ιστορικό μοντέλο της Lancia βγαίνει σε δημοπρασία με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να έχει ένα πεντακάθαρο ιστορικό και να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/8/2019

Είναι αναμφίβολα ένα από τα οχήματα που σημάδεψαν την αυτοκίνηση του προηγούμενου αιώνα. Η Lancia Stratos ήταν το αυτοκίνητο που οι Ιταλοί ετοίμασαν έχοντας κατά νου τους αγώνες ράλι και για τις ανάγκες της ομολογκασιόν του γκρουπ 4 έπρεπε να βγάλουν και 500 μονάδες στην παραγωγή (στην πραγματικότητα κατάφεραν να φτιάξουν 492).

Η Stratos κυριάρχησε στους αγώνες της δεκαετίας του 70, κερδίζοντας 3 παγκόσμια πρωταθλήματα ράλι και δεκάδες αγώνες όπου και αν συμμετείχε και στα χέρια οδηγών όπως ο Μάρκου Άλεν η ο Μπγιον Βάλντεργκαρντ. Και η επιβατικής της έκδοση Stradale αγαπήθηκε από όλους τους φίλους του αυτοκινήτου στον κόσμο και αγοράστηκε από όσους πρόλαβαν να βάλουν στο χέρι ένα classic από την πρώτη του μέρα.

Το αυτοκίνητο που βλέπουμε στις φωτογραφίες και βγαίνει προς πώληση από τον γνωστό οίκο Girardo, είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα τέτοιο αυτοκίνητο βρίσκεται σε εξαιρετική οπτική και μηχανολογική κατάσταση.

Πρόκειται για ένα μοντέλο του 1977 το οποίο παραδόθηκε αρχικά στην Αυστρία πριν πωληθεί στην Βρετανία το 2001. Διατηρεί όλα τα αυθεντικά του specs, από το Rosso Stratos κόκκινο χρώμα και τα Havana καθίσματα, μέχρι τον κλασικό κινητήρα V6 των 2,4 λίτρων από την Dino που στην Stradale απέδιδε 200 ίππους (στην αγωνιστική έφθανε ή και ξεπερνούσε τους 300) με το βάρος της να είναι κοντά στα 1.000 κιλά.

Το προς πώληση αυτοκίνητο πέρασε το 2014 ένα μεγάλο πρόγραμμα επιθεώρησης και επισκευών έτσι ώστε να επανέλθει στην όσο πιο γνήσια κατάσταση θα μπορούσε να βρεθεί. Ενώ η αγγελία δεν έχει ανακοινώσιμη τιμή, με τον ενδιαφερόμενο να καλείται να επικοινωνήσει απευθείας με τον οίκο δημοπρασιών. Πάντως οι τιμές για λιγότερο καλής κατάστασης Stratos αγγίζουν και τα 500 χιλιάδες ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυτή εδώ μάλλον θα τα ξεπεράσει κατά πολύ.