Πωλείται το Ford GT του ανθρώπου που το είχε σχεδιάσει


Αυτό το σπέσιαλ GT ανήκει στον άνθρωπο που το σχεδίασε, ένα μοντέλο που έχει δημιουργήσει το δικό του μύθο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: CANEPA
  • 27/11/2020

To Ford GT είχε παρουσιαστεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια αποτελώντας το τεχνολογικό επιστέγασμα της Ford στα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων έχοντας την κληρονομιά τόσο της προηγούμενης γενιάς όσο και της αρχέτυπης. Εκείνης που την δεκαετία του 1970 είχε κατατροπώσει την Ferrari στο Le Mans.

Το GT 1ης γενιάς είχε κατασκευαστεί την περίοδο 2005-2006 σε συνολικά 4.033 αυτοκίνητα. Το τωρινό GT είχε παρουσιαστεί το 2016 και το αρχικό πλάνο προέβλεπε την παραγωγή 250 αυτοκινήτων τον χρόνο για την περίοδο 2017-2022. Δηλαδή συνολικά 1.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο ένα τεχνικό θέμα με υπερθέρμανση υδραυλικών υγρών και πιθανή ανάφλεξη καθυστέρησε την πρώτη χρονιά παραγωγής που κατασκευάστηκαν μόλις 138 GT.

Φυσικά η Ford διόρθωσε το πρόβλημα για το καταπληκτικό supercar της με τον twin-turbo V6 Ecoboost των 3,5 λίτρων και ανακοίνωσε πως θα διευρύνει την παραγωγή κατά 350 αυτοκίνητα. Κάτι που σημαίνει πως η συνολική παραγωγή του αμερικανικού supercar θα φτάσει συνολικά τα 1.350 αυτοκίνητα ικανοποιώντας ως ένα βαθμό την πολύ ισχυρή ζήτηση.

Μάλιστα, η Ford για να προστατέψει το GT από περιπτώσεις αισχροκέρδειας υποχρέωνε στο συμβόλαιο αγοράς ο ιδιοκτήτης κάθε νέου GT να μην μπορεί να το πουλήσει αν δεν έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ημερομηνία αγοράς.

Έτσι, υπάρχουν αρκετά πλέον GT που έχουν βγει προς πώληση και ένα από αυτά είναι εκείνο που δημοπρατεί η Canepa και που ανήκει στον υπεύθυνο της σχεδιαστικής ομάδας που δημιούργησε το σύγχρονο GT: τον Moray Callum.  

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι από τα πρώτα και κατασκευάστηκε το 2017 έχοντας διανύσει μόλις 326 χιλιόμετρα και φυσικά είναι σαν καινούργιο. Ποιος ξέρει; Ίσως ο Callum να του αρέσει να σχεδιάζει αυτοκίνητα, αλλά όχι και η οδήγηση. Ή μήπως να είχε κάποιο κοινόχρηστο εταιρικό προστατεύοντας την επενδυτική αξία του προσωπικού του GT; Ποιος ξέρει…