Πωλείται το ρολόι που φορούσε ο Steve McQueen στην ταινία Le Mans.


Πρόκειται για το φημισμένο έκτοτε Heuer Monaco το οποίο συνδέθηκε άμεσα με την ταινία, τους αγώνες αλλά και μία ολόκληρη εποχή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/11/2020

Σπάνια κάποια ρολόγια κερδίζουν την φήμη τους πέρα από την τέχνη του ωρολογοποιού τους, και στην περίπτωσή μας χρειάστηκε μία ακόμα τέχνη, η έβδομη, για να φτιάξει τον μύθο ενος ρολογιού. Πρόκειται για το ιδιαίτερο σε σχήμα Heuer Monaco το οποίο έγινε διάσημο επειδή το φορούσε στην ταινία Le Mans ο Steve McQueen.

Στην περίπτωσή μας μιλάμε για το ρολόι που φορούσε ο ίδιος ο McQueen στην ταινία και το οποίο πρόκειται να βγει σε δημοπρασία. Είναι ένα από τα μόλις έξι που κατασκευάστηκαν κατόπιν παραγγελίας της εταιρίας παραγωγής, και ένα από αυτά δόθηκε στον πρωταγωνιστή της ταινίας, ο οποίος το φοράει και το επιδεικνύει σε όλο το φιλμ.

Όταν τέλειωσαν τα γυρίσματα ο McQueen το χάρισε στον Haig Altounian, ο οποίος ήταν ο αρχιμηχανικός κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ο Altounian ήταν ιδιαίτερα κρίσμο πρόσωπο για την ολοκλήρωση της ταινίας καθώς ήταν υπεύθυνος για τις Porsche 917 που συμμετείχαν και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες (ένας stunt οδηγός είχε ατύχημα όπου έχασε και το πόδι του κατά την διάρκεια των γυρισμάτων). 

Όταν ο McQueen έδωσε το ρολόι στον Altounian του είπε "Σ' ευχαριστώ που με κράτησες ζωντανό όλους αυτούς τους μήνες". Ο Altounian δεν δέχτηκε το δώρο, όμως ο McQueen είχε ήδη χαράξει στην πλάτη την αφιέρωση "To Haig Le Mans 1970".

H πορεία του Altounian ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, έχοντας αγωνιστική παρουσία στην Αμερική, και έχοντας υπάρξει και συνεργάτης του Shelby στην παραγωγή της 289 Cobra. To 1970 η παραγωγή της ταινίας του ζήτησε να συνεργαστεί μαζί τους και να εκπαιδεύσει τον McQueen στην αγωνιστική οδήγηση σε μεγάλες ταχύτητες. Μάλιστα οι δυο τους είχαν τρέξει στις 12 ώρες του Sebring το 1970, κερδίζοντας την δεύτερη θέση με μία Porsche 908/2, προετοιμαζόμενοι για την ταινία.

Προφανώς λοιπόν, η δημοπρασία που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου δεν αφορά ένα απλό ρολόι, αλλά μία ολόκληρη ιστορία διανθισμένη από αγώνες και μυθικούς πρωταγωνιστές. Κάτι που όπως είναι φυσικό θα ανεβάσει την τιμή του σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα οποία έχει κερδίσει επάξια.