Πόλεμος υπερδυνάμεων!


Σωστά μαντέψατε... Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ορκίστηκε ότι θα υπερασπίσει τις γερμανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων, απειλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, προκειμένου αυτός να αποσύρει τις απειλές του σχετικά με την αύξηση της φορολογίας των εισαγόμενων στις ΗΠΑ αυτοκινήτων, αλλά και των ανταλλακτικών τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/6/2018

«Οι γερμανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων είναι ο πυρήνας της οικονομίας και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να έχουν μία πανίσχυρη θέση στις αγορές όλου του κόσμου.», είπε την Τρίτη ο υπουργός οικονομικών, Peter Altmaier, σε ένα λόγο που απηύθυνε σε νομοθέτες στο Βερολίνο. «Δεν πρόκειται για άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης. Είναι περισσότερο θέμα εθνικού ενδιαφέροντος», συμπλήρωσε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο Trump αναφέρθηκε στην εθνική ασφάλεια εξαιτίας της επιβολής δασμών στις τιμές του χάλυβα και του αλουμινίου, μία ενέργεια που προκάλεσε ένταση την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των επτά ισχυρών οικονομικά χωρών του κόσμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε ότι θα επεκτείνει την πολιτική του, που θέλει την Αμερική πρώτη σε όλα (America First), στη βιομηχανία των αυτοκινήτων, κάτι το οποίο θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Όμιλο Volkswagen, τον Όμιλο Daimler, που είναι κατασκευαστής των Mercedes-Benz και τον Όμιλο BMW.

Οι εμπορικές διενέξεις είναι μέρος των ευρέων εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οι καβγάδες για τις αναιμικές δαπάνες των Γερμανών σε ό,τι αφορά την άμυνα, αλλά και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για το παγκόσμιο κλίμα στο Παρίσι και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδήγησε τη Merkel να καταλήξει πως η συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι πλέον αξιόπιστη.

Ο Altmaier δήλωσε πως περιμένει μια μικρή πρόοδο στις σχέσεις για όσο καιρό βρίσκεται ο Trump στην εξουσία. «Οι κοινές αξίες είναι πιο ισχυρές από οποιονδήποτε πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται για λίγο καιρό στο καθήκον», είπε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν είχε σκοπό να ξεκινήσει να κατακρίνει ξένους παράγοντες ή να εκφραστεί με άσχημα λόγια για τις υπερατλαντικές συμμαχίες.