Porsche 550ne: Ένα μυστικό που κράτησε για 12 χρόνια


Πρόκειται για ένα και μοναδικό πρωτότυπο μοντέλο που σχεδίασε το 2008 ο Walter de Silva τιμώντας την 550 Spyder του James Dean.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: via Instagram
  • 5/1/2021

Τους τελευταίους μήνες η Porsche έχει ξεκινήσει ένα κύκλο αποκαλύψεων από διάφορα πρωτότυπα μοντέλα και πρότζεκτ που είχαν ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια. Αυτό που δεν είχαμε δει ήταν η 550ne που την είχε σχεδιάσει to 2008 ο γνωστός ντιζάινερ Walter de Silva, o οποίος αποχώρησε από τον γερμανικό όμιλο μετά από επτά χρόνια.

Αυτή την συγκεκριμένη Porsche την είχε «παραγγείλει» ο ίδιος ο Ferdinand Piech και για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στο Instagram. Στον λογαριασμό του Walter de Silva, ο οποίος είχε την εντολή από τον Piech να δημιουργήσει ένα roadster που να αποτίει φόρο τιμής στην επική 550 Spyder με την οποία ο James Dean είχε κάνει την τελευταία του βόλτα το 1955.

Ο de Silva, με την συνεργασία των Peter Wauda, Christian Felske και Romi Rost, προχώρησε άμεσα στο πρότζεκτ δίχως να ακολουθήσει τις γραμμές της 550 Spyder (υιοθέτησε πάντως το ασημί χρώμα), αφού η 550ne μας θυμίζει κυρίως μία Boxster με αεραγωγούς και άλλα στοιχεία από την δεκαετία του 1950. Το πίσω μέρος έχει κεντρική απόληξη μια μία ενεργητική αεροτομή.

Το εσωτερικό έχει την κλασική διάταξη οργάνων της Porsche, ένα «κοφτό» στο κάτω μέρος του τιμόνι και έναν επιλογέα με την βάση του να μας θυμίζει το Audi R8.

Για τον κινητήρα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο. Γιατί η 550ne δεν μπήκε στην παραγωγή; Σύμφωνα με το ιταλικό Quattroruote εκείνη την περίοδο οι πάντες δούλευαν σε ένα νέο πρότζεκτ που θα σημείωνε μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων και περισσότερα έσοδα. Έτσι, δόθηκε άμεση προτεραιότητα στην Macan και η 550ne έμεινε όνομα και πράγμα. One. Μοναδική.