Porsche 911 Dakar: «Γεννημένη» στην πίστα, φτιαγμένη για το χώμα (photos-video)


38 χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη της Porsche στο Paris-Dakar, οι Γερμανοί παρουσιάζουν μια 911 με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, προεκτάσεις στους θόλους και off-road ελαστικά, έτοιμη να μπει στα πιο δύσβατα μονοπάτια και να τα «καταπιεί».

  • 17/11/2022

Το Auto Show του Los Angeles διάλεξε η Porsche για να τραβήξει το κάλυμμα από την πολυαναμενόμενη 911 Dakar και να την αποκαλύψει στο παγκόσμιο κοινό. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι φυσικά η ικανότητά της να κινηθεί ακόμα και στις πιο δύσβατες διαδρομές, ενώ σημαδιακή είναι και η ονομασία της αφού η Porsche εμπνεύστηκε από τον θρίαμβο του 1984 στο ράλι Paris-Dakar όταν μια ειδικά τροποποιημένη 911, με οδηγό τον Γάλλο René Metge, έφτανε στη νίκη έχοντας εφοδιαστεί για πρώτη φορά με AWD.

Όλους τους προηγούμενους μήνες γράφτηκαν εκατομμύρια λέξεις για την εξέλιξη αυτής της ιδιαίτερης πρότασης ενώ σε… σίριαλ εξελίχθηκε και η ονομασία της, με τον Walter Rohrl, ο οποίος συμμετείχε στις δοκιμές του πρωτότυπου, να του ξεφεύγει το hashtag #Dakar σε σχετικό post στο Instagram και στην συνέχεια να τρέχει να το σβήσει.

Αν και η αλήθεια είναι ότι η «ζημιά» είχε ήδη γίνει και όλοι όσοι περίμεναν την ονομασία Safari πήγαν πανηγυρικά στον... κουβά.

Για να μπορέσει η Porsche 911 Dakar να πάρει το τελικό «ΟΚ» και να περάσει στην παραγωγή χρειάστηκε τους προηγούμενους μήνες να ταξιδέψει σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη (Ντουμπάι, Γαλλία, Σουηδία, Μαρόκο) και να πραγματοποιήσει εξαντλητικές δοκιμές, άνω των 500.000 km εκ των οποίων τα 10.000 ήταν εξ’ολοκλήρου σε off-road διαδρομές.

Σε μια από τις τελευταίες τις βόλτες εθεάθη στο Nurburgring και μας έδειξε το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με όλες τις άλλες 911 που γνωρίζουμε: την αυξημένη απόσταση από το έδαφος που της δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί με χαρακτηριστική ευκολία -και σβελτάδα- σε κάθε τερέν.

Αυτή η απόσταση είναι κατά 50 mm ψηλότερη από την 911 Carrera, ενώ το σύστημα μπορεί να ανυψώσει την Dakar επιπλέον κατά 30 mm όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Με αυτό το σετάρισμα το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα τα 170 km/h, ενώ όταν οι τροχοί πατήσουν άσφαλτο τότε το σύστημα χαμηλώνει αυτόματα και επιστρέφει στο «φυσιολογικό» 911 σετάρισμα.

Προφανώς μεγάλο ρόλο στη συμπεριφορά της Dakar παίζουν τα ελαστικά και σε αυτή την περίπτωση η Porsche διάλεξε τα Pirelli Scorpion All Terrain Plus για τους τροχούς των 19 ιντσών στον μπροστινό άξονα και των 20 ιντσών στον πίσω. Την ίδια στιγμή ένα σετ χειμερινών και ένα θερινών ελαστικών είναι διαθέσιμα με έξτρα χρέωση.

H δύναμή της πηγάζει από έναν εξακύλινδρο biturbo των 3,0 lt που έχει «μετακομίσει» από την 911 GTS. Το σύνολο αποδίδει 480 PS και 570 Nm ροπής ενώ επιτρέπει στην Dakar (με τα all-terrain ελαστικά) να επιταχύνει το 0-100 km/h σε 3,4 sec. με την τελική ταχύτητα να φτάνει 240 km/h. Το σύνολο συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο PDK των 8 σχέσεων, τετρακίνηση και τετραδιεύθυνση.

Σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εικόνα παίζει η αεροτομή η οποία έχει κατασκευαστεί από CFRP για να κρατήσει χαμηλά το συνολικό βάρος το οποίο ανέρχεται στα 1.605 kg. Η εικόνα «δένει» με πλήθος από off-road λεπτομέρειες περιμετρικά του αμαξώματος όπως οι προστατευτικές ποδιές απο ανοξείδωτο ατσάλι αλλά και η σχάρα οροφής με τους προβολείς που προσφέρουν καλύτερη ορατότητα στον οδηγό όταν κινείται σε σκοτεινά μονοπάτια.

Στο εσωτερικό συναντάμε μια γνώριμη -για 911- εικόνα με full bucket καθίσματα και Alcantara επιφάνειες, ενώ στη δεύτερη σειρά έχουν αφαιρεθεί τα καθίσματα και έχουν τοποθετηθεί ενισχύσεις με στόχο την αύξηση της ακαμψίας.

Το προαιρετικό πακέτο Rally Design δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει μια μπλε-λευκή διχρωμία για το αμάξωμα, που συνδυάζεται με κόκκινες και χρυσές λεπτομέρειες, ενώ μπορεί στις πόρτες να προστεθεί ένας αριθμός από το 0 έως και 999.  Η έμπνευση για τη συγκεκριμένη επιλογή έχει προέλθει από τη νίκη στο Paris-Dakar του 1984.

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια 911 Dakar θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την Porsche αφού όπως ανακοινώθηκε μόλις 2.500 μονάδες θα παραχθούν συνολικά. Η τιμή της δεν θα είναι ιδιαίτερα προσιτή αφού στη Γερμανία θα ξεκινά από τις 220.020€ (το Rallye Design Package θα κοστίζει 26.061) ωστόσο δεν αναμένεται να βάλει σε δεύτερες σκέψεις του υποψήφιους αγοραστές αφού μιλάμε για μία ξεχωριστή πρόταση.