Porsche 911 GT3 RS: Έτοιμη για να κατακτήσει τις πίστες (photos-video)


Η νέα Porsche 911 GT3 RS "γεννήθηκε" για να κυκλοφορεί στον δρόμο, όμως η πίστα είναι το μέρος όπου μπορεί αβίαστα να ξεδιπλώσει τις σπάνιες αεροδυναμικές -και όχι μόνο- αρετές της.  

  • 17/8/2022

Η νέα Porsche 911 GT3 RS δεν κρύβει τις προθέσεις της και έρχεται με έναν ξεκάθαρο στόχο: να μπει στην πίστα και να ξεδιπλώσει την αστείρευτη δύναμή της. Μετά από μακρά παραμονή η εταιρεία αποκάλυψε εντέλει τη νέα πρόταση η οποία έρχεται για να προσφέρει μοναδικές στιγμές οδηγικής απόλαυσης σε αυτόν που θα πιάσει το τιμόνι στα χέρια και θα προσπαθήσει να βγάλει το "θηρίο" που κρύβει μέσα της.

Όλους τους προηγούμενους μήνες το μαύρο αμάξωμα που είχε επιλεγεί για να κάνουν τα πρωτότυπα τις δοκιμές, έκρυβε μαεστρικά την αγριεμένη σιλουέτα της αλλά και τις πολλαπλές αεροδυναμικές «πινελιές» που απογειώνουν τη συνολική εικόνα.

Αυτές είναι που κάνουν το νέο μοντέλο να ξεχωρίζει από τον προκάτοχό του αφού όπως αποκάλυψε ο κατασκευαστής το αυτοκίνητο είναι σε θέση να παράγει 409 kg αρνητικής άντωσης με ταχύτητα 200 km/h και 860 kg στα 285 km/h.

Την ίδια στιγμή η Porsche επέλεξε για πρώτη φορά να τοποθετήσει σύστημα DRS σε αυτοκίνητο παραγωγής επιτρέποντας στον οδηγό να το ενεργοποιεί μέσω κουμπιού που βρίσκεται στο τιμόνι, όπως συμβαίνει και με τους πιλότους της Formula 1.

Το DRS δεν είναι η μοναδική πρωτιά αφού κοιτάζοντας κανείς στο πίσω μέρος θα πέσει πάνω σε μία τεραστίων διαστάσεων αεροτομή που για πρώτη φορά είναι ψηλότερη από την οροφή μιας Porsche παραγωγής.

Η 911 GT3 RS έρχεται με τρία οδηγικά modes, το Normal, το Sport και το Track, με το τελευταίο να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού αλλά και της πίστας μέσα στην οποία θα κινηθεί.

Οι πληροφορίες που ήθελαν στο εσωτερικό της να βρίσκεται ο εξακύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας των 4,0 λίτρων επιβεβαιώθηκαν, με την Porsche να ανακοινώνει ισχύ 525 PS. Η κίνηση περνάει στους πίσω τροχούς μέσω ενός 7τάχυτου αυτόματο κιβωτίου PDK που έχει ρυθμιστεί για γρήγορες αλλαγές ενώ δέχεται μεγάλες ποσότητες αέρα ώστε να μπορεί να αντέχει ακόμα και στις πιο ακραίες οδηγικές συνθήκες. Η 911 GT3 RS μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h 3,2 sec ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 296 km/h.

Όταν έρχεται η στιγμή για να επιβραδύνει αναλαμβάνει δουλειά ένα ζευγάρι εξαπίστονων δαγκάνων στον μπροστά άξονα με δίσκους 408 mm ενώ πίσω έχουν διατηρηθεί οι τετραπίστονες δαγκάνες με τους δίσκους των 380 mm.

Αρκετή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα του βάρους, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα RS μοντέλα, με εκτεταμένη χρήση πολυμερούς ενισχυμένο με ίνες άνθρακα (CFRP) ώστε η ζυγαριά να σταματήσει στα 1.450 kg.

Από εκεί και πέρα στο εσωτερικό η εικόνα θυμίζει ξεκάθαρα Porsche με το μαύρο δέρμα, το Racetex και το carbon να δεσπόζουν σε όλες τις επιφάνειες. Η Porsche μάλιστα προσφέρει δωρεάν και το πακέτο Clubsport που περιλαμβάνει ατσάλινο rollover bar, πυροσβεστήρα έκτακτης ανάγκης και ζώνη ασφαλείας έξι σημείων για τον οδηγό.

Την ίδια στιγμή είναι διαθέσιμο και το πακέτο Weissach (με έξτρα χρέωση) που προσφέρει μια σειρά επιφανειών σε carbon και CFPR που προσθέτουν πόντους στην δυναμική εμφάνιση της 911 GT3 RS, ενώ αναβαθμίζονται και τις αλλαγές των σχέσεων όταν χρησιμοποιούνται τα paddles του PDK κιβωτίου.

Η νέα Porsche 911 GT3 RS είναι διαθέσιμη προς παραγγελία στη Γερμανία με την αρχική της τιμή να ορίζεται στις 229.517€.