Porsche: "Πατάει" γκάζι για το χρηματιστήριο και οι μετοχές της είναι ήδη sold out!


Η Porsche παραμερίζει τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και ετοιμάζεται να εισέλθει στο χρηματιστήριο αυτόν τον Σεπτέμβριο, στοχεύοντας σε μια αποτίμηση 60 με 85 δισεκατομμυρίων ευρώ!

  • 30/8/2022

Πιο συγκεκριμένα η Porsche θα ανακοινώσει τα σχέδια της για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μετά την υπογραφή του εποπτικού συμβουλίου. Ακούγεται επίσης, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη λάβει περισσότερες προπαραγγελίες για μετοχές από ό,τι υπάρχουν διαθέσιμες!

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για ένα μερίδιο της Porsche είναι η T Rowe Price Group και το Qatar Investment Authority, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ενεργειακών ποτών Red Bull, Dietrich Mateschitz, έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον, όπως και ο Bernard Arnault, αφεντικό της LVMH, του ομίλου που βρίσκεται πίσω από μάρκες όπως οι Dior, Fendi, Moët και Louis Vuitton.

Το τόσο έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές είναι θετικό για την Porsche καθώς μετά την είδηση που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο 2022, ορισμένοι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά της Porsche λόγω ανησυχιών για την εταιρική της διακυβέρνηση. Ορισμένοι υψηλού προφίλ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν κανονικά να επενδύσουν σε μια μάρκα όπως η Porsche ανησυχούν για την επιρροή που έχει η Volkswagen στην αυτοκινητοβιομηχανία, φόβοι που δύσκολα αμβλύνονται λόγω του πρόσφατου διορισμού του πρώην αφεντικού της Porsche Oliver Blume ως νέου αφεντικού του Ομίλου VW.

Σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας εγγραφής, η Volkswagen θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Porsche και οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές, αλλά δεν θα υπάρχει το δικαίωμα ψήφου. Ορισμένοι πιθανοί επενδυτές είναι απλώς επιφυλακτικοί σχετικά με τις IPO λόγω της αστάθειας στην αγορά που οφείλεται στη πόλεμο στην Ουκρανία και στον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Η Porsche ελπίζει ότι θα τα πάει καλύτερα από την Polestar, της οποίας η IPO νωρίτερα φέτος ήταν πολύ δημοφιλής. Η εταιρεία είχε καλές επιδόσεις την πρώτη ημέρα των συναλλαγών της, αλλά οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν αισθητά την επόμενη εβδομάδα.