Porsche Vision 357 Concept: Ωδή στο πρώτο sports car στην ιστορία των Γερμανών (photos)


75 χρόνια μετά την παραγωγή της Porsche 356, ο κατασκευαστής τιμά τις ρίζες του και παρουσιάζει ένα ξεχωριστό concept που έχει στηθεί πάνω στην 718 Cayman GT4 RS.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 26/1/2023

Η Porsche «κουβαλά» μία πολύχρονη ιστορία, που έχει τις ρίζες της στον Ιούνιο του 1948, όταν η γερμανική εταιρεία κυκλοφόρησε το πρώτο της μοντέλο, την Porsche 365. Το πρώτο της εγχείρημα τιμά τώρα με ένα ειδικό concept car, προκειμένου να γιορτάσει τα 75α της γενέθλια.

«Το συγκεκριμένο concept car είναι μία προσπάθεια να συνδυάσουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με συνέπεια,» είπε ο Michael Mauer, αντιπρόεδρος του στυλιστικού τμήματος της Porsche. Η 357 διατηρεί τις αναλογίες του αυθεντικού μοντέλου, λαμβάνοντας ανανεωμένο λουκ και λεπτομέρειες που παραπέμπουν στο μέλλον.

Η κομψότητα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο: Η Porsche έχει εγκαταλείψει τα χερούλια από τις πόρτες, και τα έχει κρύψει στο γυάλινο κομμάτι που βρίσκεται πίσω από την κολόνα. Οι καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες, ενώ τα φανάρια του οχήματος είναι «κρυμμένα» πίσω από ένα διάτρητο μέρος. Το φανάρι των φρένων είναι ενσωματωμένο στην πίσω γρίλια, θυμίζοντας ακόμα περισσότερο την 356.

Η Porsche έχει ενώσει το παρμπρίζ του Vision 357 με τα παράθυρά του, δημιουργώντας το εφέ της μάσκας ενός κράνους οδήγησης. Έχουν προστεθεί τροχοί μαγνησίου 20 ιντσών, με προσθήκες που, σύμφωνα με την εταιρεία, ενισχύουν την αεροδυναμική του μοντέλου.

Όσο για το στυλιστικό κομμάτι, το Vision 357 έχει ντυθεί με έναν δίχρωμο συνδυασμό, χρησιμοποιώντας τον χρωματισμό Ice Gray Metallic για το αμάξωμα, και τον Grivola Gray Metallic για τις λεπτομέρειες του μπροστινού προφυλακτήρα. Στα πλαϊνά και το κάλυμμα του κινητήρα, φέρει μεγάλες επιγραφές με τον αριθμό '75', ενώ και ο αριθμός '357' έχει προστεθεί στο κομμάτι πάνω από τους τροχούς, στο μπροστινό μέρος, και στη ράχη του πίσω μέρους. Και οι εισαγωγές αέρα έχουν επισημανθεί, με την επιγραφή 'Air', και βέλη που δείχνουν προς τις εσοχές.

Παρόλο που το Vision 357 πρόκειται για ένα concept car, κι έτσι η Porsche δεν έχει αποκαλύψει κανένα στοιχείο για το τί βρίσκεται κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα, είναι γνωστό ότι η κατασκευή του βασίστηκε πάνω στην πλατφόρμα της 718 Cayman GT4 RS, οπότε το μόνο λογικό θα ήταν, η 357 να «κληρονομήσει» τον κινητήρα της.

Πρόκειται λοιπόν για έναν ατμοσφαιρικό flat six κινητήρα χωρητικότητας 4,0 L, ο οποίος προσφέρει -τουλάχιστον στην Cayman- 493 PS. Η Porsche είπε σχετικά ότι η μονάδα ισχύος θα προσαρμοζόταν έτσι, ώστε να μπορούσε να δεχτείβιοκαύσιμα, χωρίς φυσικά να έχει προθέσεις να περάσει το όχημα στην παραγωγή.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το concept car στην ειδική έκθεση που θα διοργανώσει η Porsche για τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων της στο Βερολίνο, στο Drive ForumτουΟμίλου Volkswagen, το οποίο θα διαρκέσει από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου. Η Porsche σκοπεύει να παρουσιάσει το Vision 357 Concept και σε άλλες εκθέσεις και διοργανώσεις μέσα στο τρέχον έτος.