Πως η Tesla "τσίμπησε" από άλλες εταιρίες 354 εκατομμύρια μέσα στην κρίση;


Πολλές εταιρίες αγοράζουν δικαιώματα για τους ρύπους με την Tesla, λόγω των ηλεκτρικών, να είναι η πρώτη επιλογή τους.

  • 3/5/2020

Ο Elon Musk πρέπει να το διασκεδάζει πολύ αυτόν τον καιρό. Όχι μόνο παίζει με τo twitter σαν μικρό παιδάκι, αλλά και η εταιρία του κατάφερε να σημειώσει κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εκεί που όλοι οι υπόλοιποι βυθίστηκαν στα τάρταρα.

Τα κέρδη αυτά δεν προέρχονται μόνο από τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Αλλά και από ένα άλλο "παράθυρο". Η Tesla πουλάει "δικαιώματα ρύπων" σε άλλους κατασκευαστές που θέλουν να μειώσουν τους μέσους όρους τους και να μην πάρουν πρόστιμα από την ΕΕ.

Πρόκειται για ένα από τα παραθυράκια που άφησε ανοιχτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όσους κατασκευαστές δεν προλάβαιναν τα όρια που έχει θεσπίσει, επιτρέποντας να αγοράζουν αυτά τα δικαιώματα από άλλους κατασκευαστές με χαμηλούς μέσους όρους ρύπων, όπως από την Tesla με την πλήρως ηλεκτρική γκάμα της.

Αυτό έφερε ζεστό χρήμα 354 εκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία της Tesla επιτρέποντάς της να έχει το τρίτο συνεχές τρίμηνο κερδοφορίας, και έσοδα 64% πάνω από το ίδιο διάστημα πέρσι.

Μία εταιρία που είναι γνωστό ότι έχει πληρώσει για να αγοράσει αυτά τα δικαιώματα από την Tesla είναι η FCA η οποία απειλείται με μεγάλα πρόστιμα στην Ευρώπη λόγω του υψηλου μέσου όρου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων της. 

H πρακτική αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Tesla πληρώνεται από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και ήταν ένα μυστήριο για το ποιος ακριβώς αγόραζε αυτά τα δικαιώματα.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Bloomberg ανέφερε ότι η General Motors και η FCA είχαν αποκαλύψει σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ ότι είχαν συμφωνήσει να αγοράσουν πιστώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την Tesla, ενώ έχουν αναφερθεί και τα ονόματα της Mazda και της Toyota για την αγορά της Αμερικής..