Πώς μια... λεπτομέρεια στο συμβόλαιο του Michael Schumacher οδήγησε στην κατάκτηση επτά τίτλων!


Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους μεγάλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/5/2019

Και δεν αναφερόμαστε στις διάφορες εικασίες, δοξασίες ή στα… θρυλούμενα γύρω από τα πρόσωπα που έλαμψαν και συνεχίζουν να λάμπουν. Αλλά για πραγματικές ιστορίες, για γεγονότα τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους και θα μνημονεύονται στο διηνεκές.

Για παράδειγμα θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι όλη η καριέρα του Michael Schumacher διαμορφώθηκε από μία… λέξη; Κι όμως, αυτή είναι η αλήθεια όπως έχει καταγραφεί με ντοκουμέντα, τα οποία φέρουν σφραγίδες, υπογραφές και δεν επιδέχονται της παραμικρής αμφισβήτησης. Ούτε καν από τα δικαστήρια, τα οποία κλήθηκαν να αποφανθούν.

Το 1991, λοιπόν, ο Michael Schumacher ετοιμαζόταν για να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Έχοντας κάνει αισθητή την παρουσία του αγωνιζόμενος στα Sportscars, ο Γερμανός δέχθηκε την πρόταση που του έκανε ο Eddie Jordan, προκειμένου να αντικαταστήσει στο βελγικό Grand prix τον Bertrand Gachot, ο οποίος ήταν έγκλειστος στη φυλακή, επειδή είχε επιτεθεί σε οδηγό ταξί, ψεκάζοντάς τον με αέριο.

Αναζητώντας τον αντικαταστάτη του Gachot, ο αρχισχεδιαστής της Jordan, Gary Anderson και ο team manager της ομάδας, Trevor Foster, κατέληξαν στον Schumacher, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε συμβόλαιο με τη Mercedes για να οδηγεί στα Sportscars. Ο μάνατζερ του Schumacher, Willy Weber, είδε μια χρυσή ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους.

Μολονότι ο Michael δεν είχε οδηγήσει ποτέ στο Spa, ο Weber διαβεβαίωσε τους Anderson και Foster ότι ο νεαρός ήξερε την πίστα με… κλειστά μάτια! Στην πραγματικότητα ο Schumacher είχε βρεθεί στο Spa μόνον ως θεατής! Όμως ο δαιμόνιος Weber γνώριζε πολύ καλά πως αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή ώστε ο Michael να κάνει το βήμα προς τον «μαγικό κόσμο» της Formula 1.

Τα πράγματα για τον Schumacher έγιναν ακόμα πιο δύσκολα όταν ο teammate του στη Jordan, Andrea de Cesaris, ο οποίος επρόκειτο να του δείξει από κοντά τα «μυστικά» του Spa, βρέθηκε… εγκλωβισμένος στο γραφείο του Eddie Jordan, συζητώντας τις λεπτομέρειες του συμβολαίου που του είχε προταθεί για το 1992. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Schumi δεν σταμάτησε. Πήρε το πτυσσόμενο ποδήλατο που πάντοτε κουβαλούσε μαζί του και έκανε συνεχόμενες βόλτες στην βελγική πίστα. Το αποτέλεσμα; Στις κατατακτήριες του Σαββάτου άφησε άπαντες άφωνους, κάνοντας τον έβδομο χρόνο! Ο αγώνας, όμως, είχε άδοξο τέλος γι’ αυτόν, καθώς εγκατέλειψε μόλις στον πρώτο γύρο εξαιτίας προβλήματος στον συμπλέκτη.

Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά

Η πόρτα της Jordan είχε ανοίξει για τον Schumacher. Όμως ο Weber και οι συνεργάτες του φρόντισαν να την κλείσουν… αμέσως, χάρη σε έναν όρο στο συμφωνητικό που είχε υπογράψει ο Γερμανός με τον Eddie Jordan μόλις τρεις ημέρες πριν από το βελγικό grand prix και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου του 1991.

Τι… σκαρφίστηκε ο Weber. Στο κείμενο του συμφωνητικού ανέγραψε ότι «εάν μου επιτρέψεις να συμμετάσχω στο βελγικό Grand prix του 1991, θα υπογράψω ένα συμβόλαιο οδηγού μαζί σου πριν από τον αγώνα της Μόντσα, προσφέροντάς σου τις υπηρεσίες μου για το 1991, το 1992, το 1993 κι εάν η Mercedes το επιθυμεί και για το 1994».

Μάλιστα ο Schumacher ανέφερε στο έγγραφο πως για τον αγώνα του Βελγίου η PP Sauber –η ομάδα με την οποία συμμετείχε στα Sportscars - θα του κατέβαλε το ποσόν των 150.000 στερλίνων, ενώ για τις σεζόν 1992 και 1993 θα πλήρωνε συνολικά 3,5 εκατ. δολάρια.

Το καλά κρυμμένο μυστικό, όμως, βρισκόταν σε μια λέξη: στο συμφωνητικό γινόταν λόγος για «ένα» συμβόλαιο κι όχι για «το» συμβόλαιο. Έτσι όταν ολοκληρώθηκε η «one off» αποστολή στο Spa, ο Schumacher ήδη κοίταζε προς την Benetton, η οποία έσπευσε να προσεγγίσει την ομάδα που τον μανατζάριζε!

«Η υπόθεση του Schumacher με έκανε πολύ πιο σοφό αναφορικά με τα θέματα των συμβολαίων, παραδέχθηκε χρόνια μετά ο Eddie Jordan, ο οποίος το… φυσούσε και δεν κρύωνε! Για την ακρίβεια, ο Ιρλανδός κινήθηκε νομικά εναντίον των Weber και Schumacher για αθέτηση της μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνίας, όμως η βρετανική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε υπέρ των Γερμανών, ξεκαθαρίζοντας πως «από τη στιγμή που στο συμφωνητικό γίνεται λόγος για ένα συμβόλαιο, αυτό θα μπορούσε να αφορά οτιδήποτε κι όχι αυστηρά το να γίνει ο Schumacher οδηγός της Jordan για τα επόμενα χρόνια.

Γερμανική… δικαίωση!

Στην πραγματικότητα, αυτό το «τέχνασμα» του Willy Weber αποτέλεσε την αφορμή για μια μεγάλη καριέρα από πλευράς Schumacher. Ο πολύπειρος μάνατζερ είχε παραδεχθεί πως «υπήρχαν κάποια θέματα με την ομάδα του Jordan, τα οποία θα έπρεπε να αντιπαρέλθουμε ώστε να υπήρχε συμφωνία. Ένα απ’ αυτά ήταν η συνεργασία της ομάδας με τη Yamaha στον τομέα των κινητήρων».

Κι είχε δίκιο ο Weber, καθώς το 1992 η Jordan, χρησιμοποιώντας μοτέρ της Yamaha και με οδηγούς του Mauricio Gugelmin και Stefano Modena πήρε μόλις έναν βαθμό σε ολόκληρο το Πρωτάθλημα. Κι αυτόν, στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, με τον Modena να τερματίζει έκτος! Και θα έπρεπε να περιμένει έξι χρόνια για να πανηγυρίσει νίκη, αυτή του Damon Hill στο Spa το 1998!

Την ίδια ώρα που ο Hill «έσπαγε το ρόδι» για την Jordan, ο Schumacher είχε ήδη αρχίσει την πορεία του προς το Έβερεστ του παγκοσμίου motorsport, έχοντας κατακτήσει δύο τίτλους το 1994 και το 1995, και συνολικά 32 νίκες. Όμως αυτό το «το» που έγινε «ένα συμβόλαιο», ήταν ο λόγος για τον οποίον ο Γερμανός… ξέφυγε από τον Eddie Jordan!

Τραγική ειρωνεία; Το 1997 ο Schumacher πήγε στη Jordan! Όχι ο Michael, αλλά ο αδελφός του, ο Ralf, ο οποίος οδήγησε δύο σεζόν για λογαριασμό της ιρλανδικής ομάδας. Και όταν στο τέλος του 1998 ο Ralf θέλησε να «σπάσει» το συμβόλαιό του με την Jordan για να πάει στην Williams, ο Michael ήταν αυτός που πλήρωσε τη ρήτρα στον Eddie Jordan!