Πώς μια ομάδα μηχανικών έπεισε τη BMW να φτιάξει την M3 Touring! (Video)


Μια μικρή ομάδα μηχανικών του M Division είχε την αρχική ιδέα και έπεισε την BMW να κάνει πραγματικότητα την M3 Touring το 2019. Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της M3 Touring.

  • 30/3/2022

Η BMW M3 Touring είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αυτοκίνητα της μάρκας, αλλά στην πραγματικότητα σχεδιάστηκε από μια μικρή ομάδα «τρελαμένων» μηχανικών. Όπως άλλωστε μας δείχνει η γερμανική φίρμα σε ένα νέο βίντεο από την BMW M, η BMW δεν είχε σχεδιάσει να κάνει πραγματικότητα την Touring όταν σχεδίαζε τη νέα γενιά G80 της M3.

Σύμφωνα με όσα λέει ο Christian Karg, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ειδικές εκδόσεις M στην εταιρεία, αυτός και ορισμένοι συνάδελφοί του αποφάσισαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχεδιασμό μιας M3 Touring, μόνο όταν η BMW είχε ήδη ξεκινήσει τις χειμερινές δοκιμές της M3 sedan σε μια πίστα στη Σουηδία.

«Το βράδυ στην διάρκεια του briefing, η ιδέα ήρθε ξανά! Πρέπει να αξιοποιήσουμε πολλά περισσότερα από τις σπουδαίες δυνατότητες των M3 και M4», είπαν οι μηχανικοί, σύμφωνα με τον Karg. «Ας σκεφτούμε ξανά ένα Touring». Και τότε γεννήθηκε το M3 Touring, στη Σουηδία τον χειμώνα του 2019.

Ήξεραν ότι είχαν ένα εξαιρετικό σύστημα μετάδοσης και κινητήρα, ήξεραν ότι είχαν πρόσβαση σε σύστημα τετρακίνησης και νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να συνδυάσουν τα πάντα με ένα αμάξωμα station wagon και να φτιάξουν ένα υπέροχο αυτοκίνητο. Έτσι δούλεψαν αθόρυβα πάνω σε αυτό όταν είχαν χρόνο και κατάφεραν να σχεδιάσουν κάτι στους υπολογιστές τους που πίστευαν ότι όχι μόνο θα συμπεριφερόταν υπέροχα, αλλά θα είχε νόημα για την εταιρεία να το κατασκευάσει πραγματικά.

Τότε όμως ήταν που συνειδητοποίησαν ότι ίσως έπρεπε να πείσουν άτομα που ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία με την ιδέα της κατασκευής του αυτοκινήτου. Και έτσι αποφάσισαν ότι θα χρειαζόταν ένα πρωτότυπο μοντέλο πλήρους μεγέθους για να τους πείσουν.

«Μια μέρα, από το πουθενά, έλαβα μια πρόσκληση για καφέ από τον Christian Karg», λέει ο Hubert Weichselbaumer, ο οποίος κατασκευάζει πρωτότυπα οχήματα. «Σύντομα έγινε σαφές ότι αυτή δεν ήταν μια κοινωνική περίσταση, αλλά είχε μια τεχνική πτυχή, μια εντελώς διαφορετική πτυχή. Μου ζητήθηκε να σκεφτώ πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη M3 Touring ως «εσωτερικό μοντέλο» για την BMW M.»

Αφού βρήκαν ένα παλιό M3 που ήταν αυτοκίνητο δοκιμών και άρχισαν να το συνδυάζουν με ένα αμάξωμα station wagon της γενιάς G21, ένα έργο το οποίο περιελάμβανε πολλές συγκολλήσεις. Λέει, ωστόσο, ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να συνεργαστεί το πλαίσιο και μετά να σχεδιάσει τους πίσω προφυλακτήρες που να ταιριάζουν με την M3 αλλά να ταιριάζουν με το αμάξωμα της Σειράς 3 Touring.

«Φυσικά, ήταν το όνειρο ενός οραματιστή που έγινε πραγματικότητα», λέει ο Karg. «Αν θυμηθείς τις πρώτες φάσεις και μετά δεις ζωντανά το αποτέλεσμα, όταν στέκεσαι εκεί με άξονες και τροχούς και θυμηθείς τις συζητήσεις, τη συνάντηση με τον Hubert, τις συναντήσεις με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, με όλους τους συναδέλφους που χρειάζεται για να γίνει ένα τέτοιο έργο και όλοι να είναι πεπεισμένοι, γίνεσαι πολύ συναισθηματικός».