Πώς ρυθμίζονται οι αερόσακοι στο πρωτότυπο Gordon Murray T.50; (Video)


Οι αερόσακοι για τους επιβάτες είναι απαραίτητοι σε όποιο όχημα που προορίζεται για κίνηση στον δρόμο, ακόμα και αν πρόκειται για το Gordon Murray T.50. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία δεν περιλαμβάνει crash tests αλλά… βασανιστήρια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΠΗΓΗ: ROAD AND TRACK.
  • 21/5/2022

H ρύθμιση της λειτουργίας των αερόσακων σε ένα νέο μοντέλο, συνήθως γίνεται μέσω των πραγματικών δοκιμών πρόσκρουσης. Αυτό ισχύει για τα μοντέλα ευρείας παραγωγής όπου το κόστος από την καταστροφή των συγκεκριμένων οχημάτων δεν υπολογίζεται.

Δεν ισχύει το ίδιο όταν πρόκειται για εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν supercars σε μικρούς αριθμούς. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος καταστροφής έστω και ενός πρωτοτύπου είναι απαγορευτικό. Τα crash tests είναι αδιάκοπα μέσω προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει και επιβεβαίωση στην πράξη, χωρίς να δημιουργηθεί (μεγάλη) ζημιά στο όχημα.

Έτσι, οι άνθρωποι αυτών των εταιρειών σκαρφίζονται λύσεις που να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικές των πραγματικών συνθηκών πρόσκρουσης. Η Gordon Murray Automotive, η εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Gordon Murray, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που μπορούμε από τις αντίστοιχες δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλει το πρωτότυπο Gordon Murray T.50, με τη κωδική ονομασία «XP1».

Σε αυτό, το μπορούμε να δούμε παρακάτω, βλέπουμε το όχημα να… ταλαιπωρείται σε διάφορα σενάρια που μπορούν να τύχουν στον δρόμο, αλλά και σε κάπως ασυνήθιστες καταστάσεις, όπως να προσκρούσει με ταχύτητα 70 km/h σε μικρό χωμάτινο εμπόδιο.