Πώς το 5G μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα


HERE Technologies, Vodafone και Porsche συνεργάζονται για να κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς.

  • 20/9/2021

Οι HERE Technologies, Vodafone και Porsche δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα, που με τη χρήση της τεχνολογίας του 5G θα μπορεί να ενημερώνει τα οχήματα και τους οδηγούς τους για απειλές και κινδύνους σε πραγματικό χρόνο.

Η βασική προετοιμασία γίνεται στα κεντρικά της Vodafone 5G Mobility Lab στο Aldenhoven της Γερμανίας, όπου οι συνεργάτες εστιάζουν τη δουλειά τους πάνω σε επικίνδυνες καταστάσεις όταν η ορατότητα είναι μειωμένη για τον οδηγό, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει κίνηση και τα αυτοκίνητα μπροστά καλύπτουν τον δρόμο.

Τα δεδομένα συλλέγονται με τη χρήση καμερών και αισθητήρων, καθώς και τεχνητής νοημοσύνης και GPS που δείχνει την ακριβή τοποθεσία του κάθε οχήματος, και εν συνεχεία επεξεργάζονται και εκτιμώνται σε πραγματικό χρόνο, μέσω του Multi-access Edge Computing (MEC).

Η HERE Technologies χρησιμοποιεί τις κάμερες στον εμπρός προφυλακτήρα, για να συλλέξει τα δεδομένα και να εντοπίσει τυχόν κινδύνους ή αντικείμενα, ή ακόμα και οδικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. 

Έπειτα, τα μηνύματα για την προειδοποίηση σε αυτοκίνητο και οδηγό στέλνοντας μέσω 5G, με μηδαμινή καθυστέρηση.

Αν και -κανονικά- η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται σε ένα κεντρικό σημείο, με το MEC αυτό μπορεί να συμβεί πιο κοντά στον οδηγό και το όχημά του, μειώνοντας την απόσταση που πρέπει να διανύσει το μήνυμα κι άρα τον χρόνο μέχρι αυτό να φτάσει στον αποδέκτη του.