Πόσο κοστίζει αυτή η ηλεκτρική Aston Martin DB6; (Video)


Εάν έχετε στην κατοχή σας μια Aston Martin DB6 και θέλετε να είστε στο ηλεκτρικό κλίμα της εποχής μας, η εταιρεία Lunaz Design έχει τη λύση, αρκεί να μπορείτε να πληρώσετε το αντίστοιχο ποσό για τη μετατροπή της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/10/2021

H βρετανική εταιρεία Lunaz Design αναλαμβάνει το αδιανόητο για πολλούς παραδοσιακούς φίλους της Αυτοκίνησης. Να μετατρέψει ένα παλιό, κλασικό και συνήθως ακριβό όχημα σε αμιγώς ηλεκτροκίνητο. 

Ως τώρα, οι άνθρωποι της εταιρείας, που έχει έδρα στο Silverstone, έχουν «ιεροσυλήσει» σε Aston Martin, Jaguar, Land Rover, στο πρώτο Range Rover, ενώ έχουν μετατρέψει σε αμιγώς ηλεκτροκίνητες και τα «ιερά και όσια» της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: τις Rolls-Royce Phantom V και Silver Cloud της δεκαετίας του 1950, όπως και την XK120 (1948).

Το πιο πρόσφατο δημιούργημά τους είναι η Aston Martin DB6, ένα αυτοκίνητο το οποίο παρουσιάστηκε το 1965. Ο τετράλιτρος, εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας της, ο οποίος απέδιδε 286/5.500 rpm, αντικαθίσται από τον ηλεκτροκινητήρα που κατασκευάζουν οι ίδιοι στη Lunaz Design και από μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας μεταξύ 80 kWh και 120 kWh, αναλόγως της επιθυμίας τού ιδιοκτήτη.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί η μέγιστη ιπποδύναμη του ηλεκτροκινητήρα που θα τοποθετείται στην DB6. Ωστόσο, στην αμιγώς ηλεκτρική Rolls-Royce Silver Cloud η απόδοσή του είναι 380 PS και η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 700 Nm,με τις μπαταρίες των 80 kWh. H μέγιστη θεωρητική αυτονομία του οχήματος θα φτάνει περίπου τα 400 km.  

Σύμφωνα με τη Lunaz Design, οι πρώτες ηλεκτροκίνητες Aston Martin DB6 θα μπορούν να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους εντός του τρίτου τριμήνου του 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθεί κάποιος να τους πάει το αυτοκίνητό του για να γίνει η μετατροπή. Εκτός από την αλλαγή στο σύστημα κίνησης, ενισχύονται οι αναρτήσεις και το σύστημα πέδησης, χωρίς να αλλοιωθεί η αυθεντικότητα του οχήματος. 

Τα στελέχη της εταιρείας, μάλιστα, θα σκανάρουν τρισδιάστατα το αμάξωμα της κάθε DB6 και θα εντοπίζουν κάθε ατέλεια ή μικροζημιά που υπάρχει σε αυτό. Ό,τι εντοπιστεί, θα επιδιορθώνεται με τον αυθεντικό τρόπο και τις τεχνικές μεθόδους που εφαρμόζονταν όταν κατασκευάζονταν τα αυτοκίνητα (μεταξύ 1965 και 1971).

Τις εργασίες μετατροπής μιας Aston Martin DB6 σε αμιγώς ηλεκτροκίνητη θα επιβλέπουν τόσο η Jen Holloway, Διευθύντρια Σχεδιασμού της Lunaz Design και πρώην επικεφαλής σχεδιασμού στο Τμήμα Q της Aston Martin, όσο και ο Jon Hilton, Τεχνικός Διευθυντής της Lunaz Design και πρώην επικεφαλής στο τμήμα εξέλιξης και κατασκευής των κινητήρων της Renault για τη Formula 1, μεταξύ των ετών 2003-2006.

Πόσο θα κοστίζει η μετατροπή μιας Aston Martin DB6 σε αμιγώς ηλεκτροκίνητη; Όπως ανακοινώνει η Lunaz Design θα απαιτούνται τουλάχιστον 900.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.