Πόσο κοστίζει η αλλαγή μπαταριών στο Tesla Model 3;


Ο ιδιοκτήτης ενός Tesla Model 3 πλήρωσε 16.500 δολάρια (περίπου 13.600 ευρώ) για να αντικαταστήσει τις μπαταρίες στο όχημα από ζημιά που προκλήθηκε σε αυτές υπ’ ευθύνη του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 26/1/2021

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες όσων αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα αφορά στη διάρκεια ζωής των μπαταριών του αλλά και στο κόστος αντικατάστασής τους. Αν και οι εταιρείες συνήθως δίνουν εγγύηση οκτώ ετών ή 100.000 km γι’ αυτές, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή δεν καλύπτει το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την αλλαγή τους, μερικώς ή ολικώς.

Μια τέτοια περίπτωση αντιμετώπισε κάποιος ιδιοκτήτης ενός Tesla Model 3 ο οποίος πέρασε με το αυτοκίνητό του πάνω από μία πέτρα η οποία ήταν μεγαλύτερη από όσο εκτίμησε αρχικά. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ζημιά στη συστοιχία μπαταριών του οχήματος με αποτέλεσμα να χρειάζεται η ολική αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με την απόδειξη που δημοσίευσε ο ίδιος, το συνολικό κόστος έφτασε τα 16.500,67 δολάρια (περίπου 13.600 ευρώ) εκ των οποίων τα 2.299,27 (περίπου 1.895 ευρώ) ήταν το κόστος εργασίας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, για την αντικατάσταση των μπαταριών χρησιμοποιήθηκαν κάποια μεταχειρισμένα τμήματά τους σε καλή κατάσταση, ώστε να μειωθεί κάπως το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του Model 3. 

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στους όρους εγγύησης που δίνει η Tesla προβλέπεται η δωρεάν αντικατάστασή τους ακόμη και εάν προκληθεί φωτιά από δυσλειτουργία που οφείλεται στον ιδιοκτήτη, αλλά όχι στην περίπτωση που προκληθεί ζημιά όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διαβάστε, επίσης: Tesla Model 3: Πόσο επηρεάζεται η αυτονομία του από την εξωτερική θερμοκρασία;