Πόσους ίππους αποδίδει ο ισχυρότερος ηλεκτροκινητήρας του πλανήτη;


Τον τίτλο του ισχυρότερου ηλεκτροκινητήρα στον πλανήτη διεκδικεί το μοτέρ της Eqiupmake, η ειδική ισχύς του οποίου ανέρχεται στους 12 ίππους ανά κιλό.    

  • 17/10/2020

Το “elecrtic race” των αυτοκινητοβιομηχανιών καλά κρατεί,  ωστόσο δεν είναι μόνον οι κατασκευαστές οχημάτων εκείνοι που συμμετέχουν στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης αλλά και οι εταιρείες -νεοφυείς ή μη-  που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς.

Μία από αυτές είναι και η Eqiupmake, η οποία είναι έτοιμη να περάσει στη γραμμή παραγωγής τον ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα του πλανήτη. Για την ακρίβεια πρόκειται για εκείνον τον κινητήρα που διαθέτει την υψηλότερη αναλογία ίππων ανά κιλό, όντας σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίξει πλήθος εφαρμογών.

Το project της Eqiupmake ονομάζεται Ampere και οδήγησε στην εξέλιξη ενός πανίσχυρου ηλεκτρικού κινητήρα ο οποίος δημιουργήθηκε με την βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Με βάρος μόλις 14 κιλά, ο ηλεκτροκινητήρα της Eqiupmake αποδίδει 168 ίππους στις 12.000 σ.α.λ. , γεγονός που το καθιστά τον ισχυρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον πλανήτη.

Μάλιστα  η κατασκευαστική… απλότητα του APM 120 υπόσχεται περιορισμένο κόστος παραγωγής, στοιχείο κρίσιμο για τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο.

Η βρετανική φίρμα, η οποία συνεργάζεται ήδη με την Jaguar/Land Rover και την Ariel, έχει δημιουργήσει και μια μικρότερης ειδικής ισχύος έκδοση του επαναστατικού ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος ζυγίζει 40 κιλά και αποδίδει 295 ίππους και 450 Nm ροπής.

Παραμένει άγνωστο, βέβαια, το πότε ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα θα τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής, αν και με δεδομένη την άνθιση των ηλεκτροκίνητων supercars, η στιγμή της κρίσης για τους APM 120 και APM 200 δεν πρόκειται να αργήσει.