Πόσους ίππους μπορεί να αποδώσει ο V8 “Godzilla” της Ford; (Video)


Με την προσθήκη μηχανικού υπερτροφοδότη και με τις απαραίτητες βελτιώσεις των ανθρώπων της εταιρείας Whipple Superchargers, η μέγιστη ισχύς του V8 κινητήρα της Ford είναι υπερτριπλάσια της αρχικής!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 19/1/2022

Όταν η Ford παρουσίασε το 2020 τον καινούργιο V8 ατμοσφαιρικό κινητήρα της, ο οποίος αντικατέστησε τον V10 σε ορισμένα μοντέλα της στις ΗΠΑ (όπως τα F-250 και F-350) ανακοίνωσε ότι το χωρητικότητας 7,3 λίτρων μοτέρ της αποδίδει μέγιστη ισχύ 436 PS/5.500 rpm και μέγιστη ροπή 644 Nm/4.050 rpm. 

Ωστόσο, ήταν προφανές ότι τα νούμερα του V8 Godzilla, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά, ήταν «μετριοπαθή» αναφορικά με τη δυνατότητά του να αποδίδει περισσότερη δύναμη, η οποί θα ήταν πολλαπλάσια της επίσημα ανακοινώσιμης. 

Έτσι, με τις κατάλληλες επεμβάσεις των ανθρώπων της εταιρείας βελτιώσεων Whipple Superchargers και την τοποθέτηση μηχανικού υπερσυμπιεστή η μέγιστη ισχύς του έφτασε τους 1.471 PS και η μέγιστη ροπή του τα 1.396 Nm. Όπως έγινε γνωστό, το μπλοκ τού V8 Godzilla, ο στροφαλοφόρος άξονας και η κυλινδροκεφαλή δεν έχουν αλλάξει. 

Οι μηχανικοί της εταιρείας τοποθέτησαν νέα πιστόνια και μπιέλες, εκκεντροφόρους σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ και κεντρική ηλεκτρονική μονάδα. Η σχέση συμπίεσης έφτασε το 12,5:1 (από το 10,5:1) και για τη λειτουργία τού κινητήρα χρησιμοποιείται αγωνιστικό καύσιμο (τύπου C16). Έπειτα από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης βελτίωσης, η Ford ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μια ακόμα πιο αποδοτική έκδοση του (εργοστασιακού) V8 Godzilla την οποία χαρακτηρίζει με την ονομασία «Megazilla». Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό πόση θα είναι η μέγιστη ισχύς του. Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα σύντομο βίντεο από τη διαδικασία βελτίωσης του κινητήρα.