Πότε έρχεται στην Ευρώπη η νέα Toyota Corolla Cross; Όλες οι λεπτομέρειες


Η Toyota δημιούργησε ένα μεσαίο SUV, βασίστηκε πάνω στο μεγάλο όνομα της Corolla και ετοιμάζεται να εξαργυρώσει τη μεγάλη επιτυχία του μικρότερου Yaris Cross. Η νέα Corolla Cross είναι εδώ και θα έρθει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους. Δείτε όλα όσα γνωρίζουμε ως τώρα.

  • 12/3/2022

Η Toyota Corolla Cross διατίθεται ήδη στις ΗΠΑ και την Ασία και τον περασμένο Δεκέμβριο η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε και την ευρωπαϊκή της έκδοση. Η Corolla Cross παρουσιάστηκε αρχικά το 2020 στην Ταϊλάνδη και αργότερα ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να τη δούμε στην Ευρώπη στο τέλος του 2021, όμως οι συνεχείς αναβολές λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να μετέφεραν το λανσάρισμά της για το τέλος της φετινής χρονιάς.

Το όνομα Corolla είναι ένα από τα πιο καλοπουλημένα brand name στο χώρο του αυτοκινήτου και η νέα Corolla Cross δε φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Όπου έχει διατεθεί εμπορικά, έχει διαλύσει τον ανταγωνισμό και το ίδιο θέλουν οι άνθρωποι της Toyota να συμβεί και στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Toyota τοποθετεί το νέο της crossover στην κατηγορία των C-SUV ανάμεσα στα C-HR και RAV4. Το πρώτο με μήκος στα 4,39 μέτρα έχει δώσει περισσότερη έμφαση στην εμφάνιση και το στιλ, ενώ το RAV4 μεγάλωσε τόσο πολύ που έφτασε τα 4,60 μέτρα και μπήκε στα χωράφια της αμέσως επόμενης κατηγορίας. Έτσι, οι Ιάπωνες έκαναν τη σοφή κίνηση να δημιουργήσουν τη νέα τους πρόταση στο ενδιάμεσο (4,46 μέτρα μήκος, 1,825 μέτρα πλάτος, 1,62 ύψος και 2,64 μέτρα μεταξόνιο) με το βαρύ όνομα της Corolla που είναι εχέγγυο επιτυχίας.

Οι πωλήσεις των  SUV κάθε μεγέθους είναι δεδομένο ότι αυξάνονται συνεχώς και θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και τα επόμενα χρόνια και η Toyota υπολογίζει ότι το εμπορικό κενό μεταξύ του RAV4 και του C-HR θα είναι αρκετό για να αγγίξει η νέα της πρόταση τις 100.000 ετήσιες πωλήσεις. Για να διαφοροποιήσει το χαρακτήρα της, η νέα Corolla Cross προσφέρει πράγματα που λείπουν από το C-HR. Έναν πιο κλασικό συντηρητικό σχεδιασμό πιο κοντά στα οικογενειακά πρότυπα της κατηγορίας, μεγάλο χώρο φόρτωσης και προαιρετική τετρακίνηση.

Η νέα Corolla Cross στην ευρωπαϊκή της έκδοση είναι σχεδόν ίδια με το ασιατικό μοντέλο με τις μόνες διαφορές να εντοπίζονται στα φώτα και τις φωτεινές τους «υπογραφές». Ειδικά στο μπροστινό μέρος, εκεί όπου εφάπτονται στην τραπεζοειδή μάσκα και δημιουργούν ένα είδος συγγένειας με τα άλλα SUV της ιαπωνικής εταιρείας.

Το εσωτερικό είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που βρίσκουμε σε μία hatchback Corolla. Το βασικό σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 7,0 ιντσών, αν και στο ευρωπαϊκό μοντέλο αναμένεται να δούμε μία μεγαλύτερη οθόνη 10,5 ιντσών με όλες τις σύγχρονες δυνατότητες συνδεσιμότητας με AndroidAuto και AppleCarPlay και πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών. Στάνταρ στον βασικό εξοπλισμό αναμένεται να είναι και το πακέτο των πολλαπλών συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense.

Όπως η Corolla και το C-HR, τεχνολογικά η CorollaCross βασίζεται στην νέα πλατφόρμα των Ιαπώνων, με την ονομασία TNGA-C, που προσφέρει εξαιρετική ακαμψία και στιβαρότητα. Κάτω από το υπερυψωμένο πάτωμα του χώρου αποσκευών στις τετρακίνητες εκδόσεις υπάρχει πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που αντικαθιστά τη διάταξη του ημιάκαμπτου άξονα των προσθιοκίνητων εκδόσεων.

Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 2.0 λίτρων μαζί με το ηλεκτρικό μοτέρ συνθέτουν το πέμπτης γενιάς υβριδικό σύστημα της Toyota Corolla Cross Hybrid που θα εισαχθεί στην Ευρώπη με συνδυαστική απόδοση 197 ίππων με τη μετάδοση να γίνεται από το κιβώτιο CVT. Στις τετρακίνητες εκδόσεις θα υπάρχει μία επιπλέον ηλεκτρική μονάδα ισχύος που θα κινεί τους πίσω τροχούς.

Η νέα Corolla Cross θα είναι διαθέσιμη στις ευρωπαϊκές αγορές το φθινόπωρο και αργότερα αναμένεται να την δούμε και στην χώρα μας.