Πότε οι κατασκευαστές θα... ρεφάρουν με τα ηλεκτρικά;


Μια έρευνα δείχνει πως μέχρι το 2024 το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να είναι ίδιο με εκείνο των συμβατικών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: TESLA
  • 26/10/2020

Αυτό που έχει ως στόχο κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν είναι άλλος από την βραχυπρόθεσμη μείωση του παραγωγικού κόστους των EV πολύ κοντά στα επίπεδα των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Και μια έρευνα που πραγματοποίησε η UBS, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κατασκευαστικό κόστος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και σε σχέση με ένα συμβατικό θα έχει πέσει στην διαφορά των 1.200 δολαρίων με πολύ πιθανό το σενάριο να έχει εξανεμιστεί μέχρι το 2024.

Το πόρισμα της UBS βασίζεται σε αναλύσεις δεδομένων πάνω στην τεχνολογία των μπαταριών που χρησιμοποιούν επτά μεγάλοι προμηθευτές παγκοσμίως. Κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως περίπου το 1/3 του κόστους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αναλογεί στην μπαταρία του.

Πρόσφατα ο Elon Musk είχε αναφέρει πως το κόστος της μπαταρίας μειώνεται με παράλληλη αύξηση της ενεργειακή της απόδοσης. Η UBS προβλέπει πως μέχρι το 2022 η τιμή της kWh θα έχει πέσει κάτω από το φράγμα των 100 δολαρίων. Επίσης, εκτιμά πως μέχρι το 2025 το μερίδιο των νέων πωλήσεων παγκοσμίως θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 17% στα EV και το 2030 στο 40%. Ίδωμεν…